Kopš sezonas sākuma gripa prasījusi 66 cilvēku dzīvību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Kopš sezonas sākuma gripa prasījusi 66 cilvēku dzīvību, liecina Slimību profilakses un kontroles centra monitoringa (SPKC) dati.

Kopš sezonas sākuma saņemti 66 paziņojumi par letālu iznākumu pacientiem, kuriem diagnosticēta gripa, no tiem 64 pacientiem laboratoriski apstiprināta A tipa gripa un diviem pacientiem gripa bija noteikta klīniski.

Mirušajiem pacientiem, izņemot dažus, bija viena vai vairākas hroniskas slimības. No visiem reģistrētajiem nāves gadījumiem, par kuriem noskaidrots pacientu vakcinācijas statuss, neviens pacients nebija vakcinēts pret gripu šajā sezonā.

Latvijā joprojām reģistrēta plaša gripas izplatība. Gripas klīniskie gadījumi reģistrēti sešās administratīvajās teritorijās un trijās no tām gripas intensitāte bija augstāka par 100 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem.

Visaugstākā saslimstība ar gripu un pneimoniju reģistrēta bērniem 5-14 gadu vecuma grupā.

Šogad 11.nedēļā hospitalizēto pacientu skaits ar diagnozi gripa samazinājies par 15%, savukārt stacionēto pacientu skaits ar diagnozi gripas izraisīta pneimonija palielinājies par 23%.

Kā ziņots, 15.janvārī Latvijā tika izsludināta gripas epidēmija.

Vislabākā aizsardzība pret gripu un gripas izraisītām komplikācijām ir ikgadējā vakcinācija, uzsver speciālisti. Ņemot vērā, ka imunitāte izveidojas 14 dienu laikā pēc vakcinācijas un gripas izplatība parasti ilgst vairākus mēnešus - līdz pat maija beigām, vakcinēties pret gripu nav par vēlu arī epidēmijas laikā, uzsver SPKC speciālisti, piebilstot, ka arī veselības aprūpes darbiniekiem ieteicams būt vakcinētiem, lai aizsargātu savus pacientus un sevi.

SPKC epidemiologi atgādina - lai novērstu vīrusu izplatīšanos, ja cilvēkam ir gripa vai gripai līdzīga saslimšana, šķaudot vai klepojot jāizmanto salvetes un pēc tam jānomazgā rokas. Epidemiologi aicina saslimšanas gadījumā palikt mājās un sazināties ar savu ģimenes ārstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu