Saules lāči mēdz atdarināt viens otra sejas izteiksmes (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Saules lācis. Ilustratīvs attēls
Saules lācis. Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka saules jeb medus lāči mēdz atdarināt viens otra sejas izteiksmes. Tā ļoti smalka komunikācijas forma, kas – kā uzskatīts iepriekš – raksturīga tikai primātiem un cilvēkiem.

Saules lāči apdzīvo Āzijas dienvidaustrumu mežus un ir pasaulē mazāko lāču suga.

Portsmutas universitātes zinātnieki pavadīja divus gadus, pētot saules lāču uzvedību un savstarpējo komunikāciju to dabiskajā vidē Malaizijā. Lai arī šie dzīvnieki ir visai savrupi, tomēr tiem netrūkst rotaļīguma un dzīvesprieka.

Zinātnieki atklāja, ka šīs sugas īpatņi savstarpējā komunikācijā izmanto sejas izteiksmes līdzīgā veidā, kā to dara cilvēki un pērtiķi.

“Sejas izteiksmju atdarināšana ir viens no cilvēku komunikācijas pīlāriem. Zināms, ka daži primāti un suņi atdarina viens otra uzvedību, tomēr tikai lielie pērtiķi, cilvēki un tagad arī saules lāči izrāda tik sarežģītu komunikācijas formu,” komentēja pētniece Marina Devila-Rosa.

Līdz šim zinātnieki sejas izteiksmju atdarināšanu bija novērojuši tikai starp cilvēkiem un gorillām.

Ņemot vērā, ka saules lāči nav tuvi primātu radinieki, kā arī tie nekad nav bijuši pieradināti, zinātnieki domā, ka pastāv vēl kādi iepriekš neatklāti sejas mīmikas piemēri.

Foto: Derry Taylor/Scientific Reportsvolume 9, Article number: 4961 (2019)

“Mēs esam pilnīgi pārliecināti, ka šī sarežģītā mīmikas forma ir sastopama arī citu sugu vidū. Tiesa, tas vēl būs jāizpēta,” piebilda Rossa.

Atklājumu pētnieki aprakstīja pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”.

Divus gadus ilgā pētījuma laikā pētnieki novēroja simtiem epizožu, kurās lāči rotaļājas. Katra rotaļu epizode tika raksturota kā maiga vai rupja. Izrādījās, ka lāči divas reizes biežāk izvēlas iesaistīties maigās rotaļās nekā rupjās. Turklāt šo maigo rotaļu laikā lāči divas reizes biežāk atdarina viens otra sejas izteiksmes.

Diemžēl mežu izciršanas un malumedniecības dēļ saules lāču populācija pēdējo gadu laikā ir krietni sarukusi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu