"Brexit" sāga turpinās. Meja izcīnījusi pagarinājumu, taču skaidrības joprojām nav (3)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Brexit". Ilustratīvs attēls
"Brexit". Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienība (ES) piekritusi pagarināt "Brexit" termiņu, dodot Lielbritānijas premjerministrei Terēzai Mejai papildus laiku, lai mēģinātu panākt "Brexit" vienošanās apstiprināšanu britu parlamentā. Tomēr Meja nav ieguvusi tik daudz laikā, kā bija cerējusi. Ko nozīmē jaunākais pavērsiens "Brexit" sāgā?

Oficiālais "šķiršanās" datums bija paredzēts 2019.gada 29.martā. 

Meja lūdza pagarinājumu līdz 30.jūnijam, taču ES viņai piedāvāja divus citus termiņus. Viens no termiņiem ir 22.maijs - šajā datumā Lielbritānija no ES varēs izstāties gadījumā, ja nākamajā nedēļā Lielbritānijas Parlaments nobalsos par izstāšanās vienošanos. Savukārt gadījumā, ja Lielbritānijas Parlaments tomēr nenobalsos par vienošanos, tad tai tiks piedāvāts cits izstāšanās termiņš - 12.aprīlis.

Otrajā scenārijā iespējams termiņa pagarinājums, ja Lielbritānija piedalīsies maijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās. Meja sacījusi, ka valsts EP vēlēšanās nepiedalīsies.

Jaunākais pavērsiens nozīmē, ka bezvienošanās "Brexit" iespējamība 29.martā ir mazinājusies. Taču to pilnībā izslēgt joprojām nevar.

Britu parlaments jau divas reizes noraidījis Mejas sarunās ar Briseli panākto "Brexit" vienošanos. Trešais balsojums par vienošanos varētu notikt otrdien. Parlamenta spīkers Džons Berkovs sākotnēji atteicās nodot vienošanos trešajam balsojumam, ja tajā netiks ieviestas nozīmīgas izmaiņas.

Kā norāda BBC, Meja trešdien saniknoja britu deputātus, intervijā televīzijā būtībā vainojot viņus pie "Brexit" neveiksmēm. Taču ceturtdien viņa ieņēma samiernieciskāku toni.

Ja britu parlaments vēlreiz neapstiprinās Mejas vienošanos, Apvienotā Karaliste 12.aprīlī varētu izstāties no ES bez vienošanās. ES valstu vadītāji un daudzi britu politiķi nobažījušies, ka bezvienošanās "Brexit" varētu radīt haosu ekonomikas, migrācijas un birokrātiskajos jautājumos.

ES valstu līderus nav pārliecinājuši Mejas apgalvojumi, ka viņa varēs panākt vienošanās apstiprināšanu britu parlamentā, novēroja BBC.

Aģentūra "Reuters" ziņo, ka Francijas prezidents Emanuels Makrons sākotnēji novērtējis Mejas izredzes panākt vienošanās apstiprināšanu ar 10%, bet pēc premjeres prezentācijas ES līderiem samazināja tās līdz 5%.

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks esot atbildējis, ka Makrons ir "ļoti optimistisks".

"Brexit" sāga joprojām turpinās. Jāpatur prātā, ka patlaban notiek sarunas par Apvienotās Karalistes izstāšanās noteikumiem, taču joprojām jāpanāk vienošanās par Apvienotās Karalistes un ES attiecības pēc izstāšanās, uzsver BBC.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu