Rīgas vēlēšanu komisijas vadītājs par "Rīgas satiksmes" konsultēšanu trīs gados saņēmis 75 000 eiro (20)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins (no kreisās) un komisijas locekļi pārbauda iesniegto un reģistrēto deputātu kandidātu sarakstu Rīgas pašvaldību vēlēšanām 2013. gada 1.jūnijā, kuru kā pirmā iesniedza partija "Par dzimto valodu".
Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins (no kreisās) un komisijas locekļi pārbauda iesniegto un reģistrēto deputātu kandidātu sarakstu Rīgas pašvaldību vēlēšanām 2013. gada 1.jūnijā, kuru kā pirmā iesniedza partija "Par dzimto valodu". Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins par pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" konsultēšanu trīs gados saņēmis 75 000 eiro, noskaidrojis raidījums "TV3 Ziņas".

Pašu Kokinu, lai noskaidrotu, ko tieši viņš uzņēmumā darījis, raidījumam neizdevās sazvanīt.

Savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) ētikas problēmas šajā situācijā nesaskata.

Tikmēr jaunā Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāja Kristīne Bērziņa raidījumam norādījusi, ka pašvaldību vēlēšanu locekļi drīkst strādāt citos darbos un formāli likums nav pārkāpts. "Mums nav informācijas, kā bijis. Vēlēšanu komisiju ievēl attiecīgā pašvaldība. Mums ir mazas iespējas ietekmēt viņu izvēli," viņa teikusi, vienlaikus atzīstot, ka nav bijis laika par šo jautājumu runāt ar pašu Kokinu.

Tiesisks pamats, piemēram, sēdes laikā izjautāt Kokinu par viņa darbību "Rīgas satiksmē" būtu vien tad, ja Kokina rīcību izvērtēt rosinātu Rīgas dome, vai, piemēram, kāds CVK loceklis. Līdz šim neviens par Kokina aktivitātēm interesi nav izrādījis, vēstīja "TV3 Ziņas".

Iepriekš vēstīts, ka "Rīgas satiksme" 2018.gadā noslēgusi uzņēmuma līgumus ar 46 personām, kas saistīti ar partiju "Saskaņa" vai "Gods kalpot Rīgai" (GKR), vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Auditorkompānija "Ernst & Young", pētot uzņēmuma noslēgtos līgumus, secinājusi, ka konsultācijas "Rīgas satiksmei" sniegušas politiski nozīmīgas personas - "Saskaņas" un GKR biedri vai personas, kuras cieši saistītas ar abām šīm partijām.

Konsultācijas dažādos jautājumos, piemēram, par "Rīgas satiksmes" darbinieku veselības uzlabošanu snieguši ne vien četri pašreizējie Rīgas domes deputāti Sandris Bergmanis, Viktors Paškovs, Igors Kuzmuks, Jefimijs Klementjevs, bet arī kādreizējais parlamentārietis Aleksandrs Sakovskis un eksdeputāts no Rīgas domes Nikolajs Zaharovs, kurš par konsultācijām alternatīvās degvielas ieviešanā mēnesī saņēmis trīs tūkstošus eiro.

Tāpat vēstīts, ka Rīgas domes deputāts Vilnis Ķirsis (V) vērsies Ģenerālprokuratūrā, lūdzot detalizēti izvērtēt partijām "Saskaņa" un GKR pietuvinātu personu nodarbināšanu "Rīgas satiksmē".

Iepazīstoties ar auditorkompānijas "Ernst&Young" ziņojumu par situāciju "Rīgas satiksmē", politiķis esot secinājis, ka konsultāciju līgumi ar Rīgas domes valdošo partiju pārstāvjiem un viņu ģimenes locekļiem pēc būtības ir fiktīvi un uzskatāmi par personu fiktīvu nodarbināšanu ar mērķi vairot politiski pietuvināto cilvēku labklājību, nevis sniegt pakalpojumus uzņēmumam.

Ķirša ieskatā, iepazīstoties ar atskaitēm, netop skaidrs, kādu pakalpojumu šīs personas ir sniegušas uzņēmumam un vai tas vispār ir noticis.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu