Eksperti izglītos skolēnus par emocionālo pazemošanu internetā (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Ieva Makare/LETA

Mobilo sakaru operators "Bite Latvija", sadarbojoties ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju (VBTAI), Valsts policiju un Latvijas Drošāka interneta centru, iniciatīvas "Iekod pirkstā!" laikā organizē Kiberdienas, lai veicinātu atbildīgu mobilo ierīču un interneta lietošanu, kā arī mazinātu kibermobingu jeb emocionālo pazemošanu internetā bērnu un pusaudžu vidū, informēja "Bite Latvija" pārstāve Karīna Javtušenko.

Viņa sacīja, ka, neskatoties uz to, ka pērn Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas uzticības tālrunis saņēma aptuveni 200 ziņojumus par vardarbības gadījumiem interneta vidē, savukārt Latvijas Drošāka interneta centrs ik dienas saņem vienu līdz diviem ziņojumiem par kibermobinga situācijām, par kibermobinga situācijām bieži netiek ziņots.

Javtušenko uzsvēra, ka bērniem un pieaugušajiem trūkst zināšanu par kibermobingu, tāpēc viņi nereti neatpazīst ar to saistītās situācijas un nezina, kur meklēt palīdzību. Tāpat vecāki nereti kaunas par to, ka viņu atvases ir cietušas no kibermobinga, kā arī baidās, ka par šiem gadījumiem uzzinās plašāka sabiedrība, tāpēc bērni cietīs vēl vairāk.

Pēc Javtušenko sacītā, līdzšinējās iniciatīvas "Iekod pirkstā!" laikā īstenotās aktivitātes liecina, ka kibermobings ir aktuāla problēma Latvijas skolēnu vidū - vismaz viens kibermobinga gadījums ir fiksēts katrā no skolām, kurās ir organizēta vērienīgā Kiberdienas pasākumu programma. "Turklāt ekspertu novērojumi liecina, ka ne bērni, ne arī pieaugušie līdz galam nenovērtē kibermobinga spēku, bet īpaši to, ka pat šķietams joks internetā var izvērsties par nopietnu problēmsituāciju, ko pierāda gan VBTAI, gan arī Latvijas Drošākā interneta centra un Valsts policijā reģistrētie gadījumi," norādīja Javtušenko.

Viņa piebilda, ka mobilo ierīču nozīme cilvēku ikdienā aizvien palielinās, tāpēc ir būtiski, lai tās tiek lietotas atbildīgi, tā veicinot cieņpilnas attiecības starp lietotājiem, bet īpaši - starp dažādu vecumu bērniem. Šī iemesla dēļ iniciatīvas laikā Latvijas skolās 25. un 26.martā organizēta Kiberdiena, kuru veido izglītojošas aktivitātes skolēniem, viņu vecākiem un pedagogiem.

Kiberdienas pasākums notiks 25.martā plkst.10.50 Rīgas Hanzas vidusskolas Aktu zālē, Grostonas ielā 5, Rīgā. Savukārt 26.martā Kiberdienas diskusijas turpināsies no plkst.18.

Jau vēstīts, ka pērn septembrī "Bite Latvija", sadarbojoties ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju, Valsts policiju un Latvijas Drošāka interneta centru, sāka iniciatīvu "Iekod pirkstā!", lai veicinātu atbildīgu mobilo ierīču un interneta lietošanu, kā arī mazinātu emocionālo pazemošanu internetā bērnu un pusaudžu vidū.

"Bite Latvija" 2017.gadā strādāja ar 91,642 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 16% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 72,4% un bija 12,664 miljoni eiro.

Kompānija reģistrēta 2005.gada maijā, un tās pamatkapitāls ir 99,085 miljoni eiro. "Bite Latvija" 100% kapitāldaļas pieder "Bite Lietuva", kas ir starptautiskās aktīvu pārvaldīšanas kompānijas "Providence Equity Partners" uzņēmums.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu