VID sistēmas kļūdas dēļ daudzi cilvēki kļuvuši par viltus bagātniekiem (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Dažādas tehniskas ķibeles turpina vajāt Valsts ieņēmumu dienestu (VID). Sistēmas kļūdu dēļ par viltus bagātniekiem padarīti cilvēki, kuru patiesie ienākumi ir daudz zemāki. VID vadītāja atzīst, ka laiks, lai sagatavotos nodokļu reformas izmaiņām bijis par maz, vēsta “LNT Ziņas”.

Martā, sākoties nodokļu deklarāciju iesniegšanas bumam, arī Māris vēlējies noskaidrot, vai palicis parādā valstij, vai arī viņam pienākas pārmaksa. Tomēr, ieejot VID EDS, viņu gaidījis pārsteigums – ienākumu deklarāciju būs iespējams atvērt tikai aprīlī, jo pēc “VID rīcībā esošās informācijas, Māra ienākumi pērn bijuši lielāki par 55 tūkstošiem eiro”. Viņš gan zina – viņam pat ne tuvu nav tik lieli ienākumi.

“Vienīgie ienākumi man ir izdevniecībā, neko neesmu pārdevis – ne īpašumus, ne transportlīdzekļus, ne arī zeltu. Ienākumi man nav slikti, taču tāda summa – 55 tūkstoši eiro gadā, diemžēl man nav ne pirms, ne pēc nodokļiem,” saka Māris.

E-pasta sarakstē ar VID atklājies, ka Māris sistēmas kļūdas dēļ padarīts par viltus bagātnieku. Arī dienestā apliecināts – tik lielu ienākumu Mārim tik tiešām nav, turklāt – šādas kļūdas dienests nedrīkst pieļaut.

“Es sarakstē arī norādīju, ka VID kā valsts iestādei viss ir jādara korekti. Ja mēs darīsim ko citādi, tīši vai netīši nepareizi, tad mums būs zināmas sekas!” pauž Māris.

Tādi, kā Māris, ir vairāki cilvēki. Pēc VID aplēsēm par viltus bagātniekiem kļuvuši galvenokārt radošu profesiju pārstāvji.

“Nodokļu reformas dēļ dators pamainīja algoritmus, kā rezultātā daudzi uz papīra kļuva bagātāki. Tas noticis pēc vienas pazīmes, kas varētu būt žurnālista autoratlīdzība,” saka VID vadītāja Ieva Jaunzeme. Viņa norāda, ka līdzīgu un citu problēmu VID sistēmā nav. Jaunzeme gan atzina, ka problēmas būtu mazāk, ja VID būtu bijis vairāk laika, lai sagatavotos vērienīgajām nodokļu sistēmas izmaiņām.

“Katru reizi veicot kādas izmaiņas ir jābūt pietiekami daudz laikam, lai to ieviestu. Šajā gadījumā mums arī darbinieki ir teikuši, ka ir bijis daudz darba, un mēs burtiski tikai februāra beigās pabeidzām darbu pie sistēmas,” skaidro Jaunzeme.

Viņa saka, ka gadījumā, ja dienestam būtu bijis vismaz gads laika sagatavoties, problēmu būtu mazāk, tomēr šādas iespējas nav bijušas.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu