Zināmo eksoplanētu skaits pārsniedzis četrus tūkstošus (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Eksoplanēta mākslinieka interpretācijā.
Eksoplanēta mākslinieka interpretācijā. Foto: Reuters/ScanPix

Ārpus Saules sistēmas planētu skaits, kas riņķo ap citām zvaigznēm, pārsniedzis jau četrus tūkstošus.

Visas eksoplanētas atrastas pēdējo 25 gadu laikā, pateicoties teleskopiem uz zemes un kosmosā. Lielais šādu planētu skaits liecina, cik izplatītas ir zvaigznes, kuru orbītā ir vismaz viena planēta. Lieki piebilst, ka vēl tikai pirms 30 gadiem šāds eksoplanētu skaits astronomiem nebija iedomājams.

Foto: EPA/Scanpix

“Labās ziņas ir tādas, ka mēs esam pārslēgušies no zvaigžņotām debesīm uz planetārām debesīm, jo, kā izrādās, planētu tur ir vairāk nekā zvaigžņu. Turklāt ir noskaidrojies, ka planetārajām sistēmām ir ļoti dažāda struktūra, proti, attiecīgās zvaigznes orbītā var būt viena, divas, trīs, četras vai vairāk planētas,” ziņu aģentūrai “BBC” teica ekstrasolāro planētu enciklopēdijas pārstāvji.

Pēdējā eksoplanēta, kas pievienota NASA arhīvam, ir Superzeme GI686 b, kas atrodas sarkanā pundura orbītā. To atklāt izdevās 21. martā, izmantojot teleskopus uz zemes.

“Protams, šis skaits pagaidām ir un paliek tikai skaitlis, jo nekas īpaši daudz vairāk par šim planētām zināms nav,” teica astronomi.

Pirmās eksoplanētas tika atrastas apkārt pulsāram (kosmiskā elektromagnētiskā starojuma avots) 1992. gadā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu