Latvietim Īrijā piespriež mūža ieslodzījumu par slepkavību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Vīrietim no Latvijas Īrijā piespriests mūža ieslodzījums par slepkavību, ziņo portāls "TheJournal.ie". 26 gadus vecais Rihards Lavickis 2016.gada novembrī gaišā dienas laikā uz ielas sadūra 31 gadu vecu Polijas pilsoni, kurš nomira ceļā uz slimnīcu.

Rihardam Lavickim uzrādīta apsūdzība Polijas pilsoņa Arkadiuša Čaikovska noslepkavošanā Longfordā, Īrijā, 2016.gada 1.novembrī. Lavickis noraidīja apsūdzību slepkavībā, bet atzina vainu mazāk smagā noziegumā - nonāvēšanā bez iepriekšēja nodoma.

Taču prokuratūra norādīja, ka Lavicka atzīšanās nesakrīt ar lietā savāktajiem pierādījumiem.

Prokurors uzsvēra, ka apsūdzētais iepriekšējā dienā pirms slepkavības esot policistiem sacījis, ka "tiks galā" ar Čaikovski. Nākamajā dienā viņš poli nodūra.

Tā bija otrā reize, kad Lavickis Centrālajā krimināltiesā tika tiesāts par slepkavību. Iepriekšējā reizē zvērinātie nespēja vienoties.

Saskaņā ar Īrijas mediju ziņām, vīriešu starpā izcēlās strīds par 300 eiro parādu. Iespējams, ka Čaikovskis izteica draudus Lavicka ģimenei.

"TheJournal.ie" ziņo, ka abi vīrieši esot bijuši narkodīleri.

Prokurors Patriks Makgrats zvērinātajiem sacīja, ka iepriekšējā vakarā vīrieši sastrīdējušies pie lielveikala. Nākamajā rītā Lavickis konstatējis, ka izdauzīts viņa dzīvesvietas logs. Viņš uzskatīja, ka pie tā vainojams Čaikovskis, un sazinājās ar policiju.

"Apsūdzētais gardai sacīja, ka tikšot galā ar [Čaikovski]," norādīja Makgrats.

Pēc tam apsūdzētais esot paņēmis nazi un gājis meklēt Čaikovski. Viņš paslēpās arkā pie lielveikala Longfordā, liecina novērošanas kameru ieraksti.

Lavickis apbruņojies ar nazi un devies vainīgo meklēt. Tiesā viņš apgalvoja, ka vēlējies upuri tikai pabiedēt, taču, sastopoties "aci pret aci", uznācis "prāta aptumsums" un viņš zaudējis paškontroli.

"Jūs redzēsit, kā Lavicka kungs iznāk no arkas un sāk skriet pakaļ [Čaikovskim], ar paceltu roku pārskrien pāri ielai - prokuratūra norāda, ka viņa rokā bija nazis," pie zvērinātajiem vērsās prokurors. "Saduršana netika nofilmēta."

Makgrats uzsvēra, ka apsūdzētais neapstrīd prokuratūras versiju par notikušo, proti, ka Lavickis trīs reizes sadūra Čaikovski. Lavickis policijai apstiprināja, ka sadūra Čaikovski, kurš nomira ceļā uz slimnīcu.

Autopsijā atklājās, ka Čaikovskis miris no durtas brūces sirdī. Prokuratūra norādīja, ka naža ieduršana sirds rajonā noved pie nāves vai ļoti smagiem ievainojumiem, tāpēc Lavickis jātiesā par slepkavību, nevis nonāvēšanu bez iepriekšēja nodoma.

Zvērinātie apspriedās vairāk nekā trīs stundas. Galu galā zvērinātie pasludināja Lavicki par vainīgu slepkavībā. Tiesnesis viņam piesprieda mūža ieslodzījumu.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu