Jaunzeme neizslēdz iespēju, ka vajadzētu izstrādāt jaunu kases aparātu reformu (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jaunā Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja Ieva Jaunzeme
Jaunā Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja Ieva Jaunzeme Foto: Evija Trifanova/LETA

Nevar izslēgt iespēju, ka būs jāizstrādā jauna kases aparātu reforma - gadījumā, ja tiks konstatēts, ka pašreizējās prasības jau ir novecojušas un vairs nav atbilstošas reālajai tirgus situācijai, aģentūrai LETA sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Valsts kontroles slēdziens par kases aparātu reformu, tās plusiem, mīnusiem un līdzšinējo īstenošanas gaitu VID kopā ar Finanšu ministriju ir jāizvērtē un iespējami īsā laika periodā ir jātiek skaidrībā ar šīs reformas reālajiem ieguvumiem, kā arī turpmākajiem risinājumiem, norādīja VID vadītāja.

"Pieļauju, ka ir nepieciešams vienkārši noteikt saprātīgu termiņu, kad ir jābūt ieviestiem noteiktas sistēmas kases aparātiem, jo ir skaidrs, ka jebkura reforma nevar būt mūžīga. Taču tāpat nevar izslēgt iespēju, ka ir jāizstrādā jauna reforma - tas gadījumā, ja tiks konstatēts, ka pašreizējās prasības jau ir novecojušas un vairs nav atbilstošas reālajai tirgus situācijai," sacīja Jaunzeme.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Valsts kontroles revīzijā secināts - Latvijā nav radīti priekšnosacījumi kases aparātu reformas veiksmīgai pabeigšanai. Pēc Valsts kontroles minētā, piecus gadus ilgstošajai kases aparātu nomaiņai nav ne izsvērta rīcības plāna, ne skaidrības par nomaiņas galīgo termiņu. Likumības un lietderības revīzijā par kases aparātu reformu Valsts kontrole konstatējusi virkni trūkumu, kas bremzējuši veiksmīgu reformas īstenošanu.

"Reforma skar vairāk nekā 30 tūkstošus nodokļu maksātāju, kas ik dienas izmanto kases aparātus un kases sistēmas. Pirms tik lielu pārmaiņu īstenošanas valstij bija rūpīgi jāplāno, kādas izmaksas radīsies uzņēmējiem, kādos termiņos izmaiņas varēs veikt un kādi būs valsts ieguvumi. Kases aparātu reforma bija nepieciešama, taču revīzija apliecina, ka netika radīts stabils pamats un priekšnosacījumi reformas veiksmīgai pabeigšanai," sacīja valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, kases aparātu, hibrīda kases aparātu un kases sistēmu lietošana visiem nodokļu maksātājiem, izņemot padziļinātās sadarbības programmas dalībniekus, obligāti bija jāsāk ne vēlāk kā 2017.gada 1.janvārī. Tomēr, tā kā uzņēmēju gatavība, pielāgoties jaunajām prasībām, tika vērtēta kā zema, VID paziņoja par sešu mēnešu pārejas periodu. Tas nozīmē, ka jaunām prasībām atbilstošus kases aparātus un sistēmas bija jāsāk lietot no 2017.gada 1.jūlija.

Savukārt padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku reģistrā iekļautie nodokļu maksātāji jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošos kases aparātus, hibrīda kases aparātus un kases sistēmas jāsāk lietot ne vēlāk kā 2019.gada 1.janvārī.

2018.gada jūlijā VID informēja, ka kases aparātu reforma rit smagnēji, tomēr tās gaita ir daudz raitāka nekā 2017.gadā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu