Krievijas mediji līksmo par Millera izmeklēšanas beigām (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
ASV īpašais prokurors Roberts Millers
ASV īpašais prokurors Roberts Millers Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas valdības sponsorētie telekanāli un aģentūras pauduši prieku par ASV īpašā prokurora Roberta Millera izmeklēšanas beigām un ASV ģenerālprokurora Viljama Bara atreferējumu, saskaņā ar kuru Millers neesot atradis pierādījumus Trampa kampaņas dalībai Krievijas mēģinājumos ietekmēt 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanas. Krievijas mediju eksperte Jūlija Deivisa rakstā portālam "The Daily Beast" aprakstījusi reakcijas Krievijas informatīvajā telpā un brīdinājusi, ka Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu tas varētu iedrošināt uz lielāku agresiju.

Krievijas Federācijas Padomes loceklis Aleksejs Puškovs raksturoja Millera izmeklēšanas beigas kā "liela brēka, maza vilna". Savukārt Kremļa aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz konservatīvo raidorganizāciju "Fox News", pasludināja ziņojumu par absolūtu Trampa uzvaru. 

Krievijā populārākā televīzijas raidījuma "60 Minut" vadītājs Jevgeņijs Popovs interpretēja ziņojumu kā apliecinājumu, ka "Krievija neievēlēja Trampu", bet piebilda, ka "mēs viņu pavisam noteikti ievēlēsim 2020.gadā".

Bēdīgi slavenās Sanktpēterburgas "troļļu fermas" "Interneta pētījumu aģentūra" atzars RIA FAN raksturoja Millera izmeklēšanu kā vērstu "pret Krieviju un Trampu" un nepatiesi ziņoja, ka Millers neesot atradis pierādījumus Krievijas troļļu aktivitātēm vēlēšanās. RIA FAN vēstīja, ka Millers neesot atradis "troļļu fermu" - par spīti tam, ka Millera izmeklēšanas ietvaros tika izvirzītas apsūdzības 13 ar "troļļiem" saistītiem Krievijas pilsoņiem un trim uzņēmumiem.

Iepazīstoties ar Bara atreferējumu (tas pilnā apjomā izlasāms šeit), kļūst skaidrs, ka ar Kremli saistīto mediju atspoguļojums nav korekts. Saskaņā ar Bara atreferējumu Millera ziņojumam ir divas daļas - pirmā pievēršas jautājumam par Krievijas iejaukšanos 2016.gada vēlēšanās, bet otrā apskata, vai Tramps mēģinājis traucēt likuma varu.

Millers ziņojumā norādījis, ka Krievijas iejaukšanās 2016.gada vēlēšanās ir notikusi, identificējot divus galvenos virzienus - "troļļu" aktivitātes un mēģinājumus veikt kiberuzbrukumus. Taču Millers neesot atradis pierādījumus, ka Trampa kampaņa tiešā veidā iesaistīta sazvērestībā vai koordinējusi darbības ar Krievijas valdību, atreferē Bars. Millers nerekomendēja izvirzīt jaunas apsūdzības bez tām, kas jau izskanējušas publiski.

Attiecībā uz iespēju, ka Tramps mēģinājis traucēt likuma varu, Millers izklāstīja savāktos pierādījumus un lēmuma pieņemšanu atstāja ASV Tieslietu departamenta ziņā. "Īpašais prokurors norāda: "Lai arī šajā ziņojumā nav secināts, ka prezidents izdarīja noziegumu, tas arī viņu neattaisno," tā raksta Bars.

Kremļa propagandas kanāls "RIA Novosti" prognozēja, ka Krievijas iejaukšanās vietā drīz nākšot "Ukraingeita" - sazvērestības teorija, ka Ukraina iejaucās 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās, mēģinot palīdzēt Trampa sāncensei Klintonei. Tramps 20.martā tvītoja par šo teoriju, ko divus gadus iepriekš klāstīja "Fox News" politiskais komentētājs Šons Hanitijs.

Krievijas valdības sponsorētie mediji pauž cerību, ka Tramps rosinās jaunu izmeklēšanu par iejaukšanos vēlēšanās, bet šoreiz tā būšot pret Ukrainu, raksta Deivisa. 

Tomēr Kremļa telekanālos un aģentūrās ieskanas arī drūmāka nots, piemēram, kanāla "Rossija-1" raidījuma vadītājs Sergejs Briļovs izteicies, ka Tramps tagad vēl vairāk mēģināšot pierādīt, ka nav nekāds Krievijas draugs. Tikmēr propagandas kanāla RT vadītāja Margarita Simonjana prognozē, ka jaunākais pavērsiens Millera sāgā esot labas ziņas Trampam, bet nemazinās Krievijai veltītos pārmetumus par iejaukšanos ASV vēlēšanās.

Deivisa norāda, ka Krievijas informatīvajā telpā izskanējuši vēl citi naratīvi, piemēram, ka Trampa paziņojums par Golānas augstienēm nozīmējot, ka ASV iepriekšējie iebildumi Krimas sakarā vairs neesot spēkā. Koncentrēšanās uz Millera izmeklēšanu arī novērsa uzmanību no ziņām par divu Krievijas Aizsardzības ministrijas lidmašīnu nolaišanos Venecuēlā

"Putina ģeopolitiskā apetīte arvien pieaug, un politiskais haoss Savienotajās Valstīs turpina uzpūst liesmas Kremļa ugunskurā," norāda Deivisa. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu