ASV Pārstāvju palātai neizdodas pārvarēt Trampa veto (1)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
ASV prezidents Donalds Tramps.
ASV prezidents Donalds Tramps. Foto: AFP/SCANPIX

ASV Kongresa apakšnamam Pārstāvju palātai, kurā dominē demokrāti, otrdien neizdevās pārvarēt prezidenta Donalda Trampa veto, kuru viņš no 15.marta ir uzlicis Kongresa rezolūcijai par viņa izsludinātā ārkārtas stāvokļa uz Meksikas robežas atcelšanu.

Pārstāvju palātā par prezidenta veto pārvarēšanu tika nobalsots ar 248 kongresmeņu balsīm par un 181 balsi pret, bet pietrūka 38 balsis līdz nepieciešamajam divu trešdaļu vairākumam.

"Paldies Pārstāvju palātas republikāņiem par turēšanos kopā un LIELO UZVARU uz Robežas šodien," tviterī paziņoja Tramps.

"Šodienas balsojums vienkārši apstiprina, ka Kongresa demokrāti ir Atvērtu robežu, narkotiku un noziedzības partija!"

Par prezidenta veto pārvarēšanu nobalsoja visi demokrāti, bet balsojumā demokrātus atbalstīja tikai 14 republikāņu kongresmeņi.

Lai gan šis balsojums kļuva par sakāvi demokrātiem, tas deva viņiem iespēju atkal uzsvērt savas politiskās domstarpības ar Trampu un novērsties no īpašā prokurora Roberta Millera vadītās izmeklēšanas, kurā netika konstatēta Trampa kampaņas sadarbība ar Krieviju.

Senātā, kur vairākums ir republikāņiem, neizdotos pārvarēt prezidenta veto ar nepieciešamo divu trešdaļu vairākumu, lai gan daļa republikāņu senatoru šajā jautājumā atbalsta demokrātus.

Baltā nama saimnieks februārī izsludināja ārkārtas stāvokli, lai gūtu piekļuvi līdzekļiem žoga būvniecībai uz Meksikas robežas, ko viņš bija apsolījis savā priekšvēlēšanu kampaņā.

Pārstāvju palāta 26.februārī ar 245 balsīm par un 182 pret pieņēma rezolūciju par Trampa izsludinātā ārkārtas stāvokļa atcelšanu. Šī rezolūcija 14.martā tika pieņemta arī Senātā ar 59 balsīm par un 41 pret, 12 republikāņiem pieslejoties demokrātu mazākumam.

Tramps 15.martā pirmoreiz izmantoja prezidenta veto tiesības, uzliekot veto šai Kongresa rezolūcijai, kuru viņš nosauca par "bezatbildīgu".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu