Zinātnieki strādā pie tā, lai cilvēks varētu krietni piedzerties, bet nepiedzīvot paģiras (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Piecu gadu laikā bāros un veikalos būs pieejams sintētiskais alkohols, ar kuru varēs piedzerties, bet nākamajā dienā nejust nepatīkamās alkohola lietošanas sekas, raksta “The Guardian”.

Kā stāsta slavenais zinātnieks Deivids Nats (David Nutt), produkts pēc vairākus gadus ilgiem pētījumiem ir nokļuvis solīti tuvāk tā tirdzniecībai bāros un veikalos. Sintētiskais alkohols, kas nodēvēts par Alcarelle, pašlaik atrodas pēdējā izstrādes stadijā, tomēr tam vēl jāiziet daudzas pārbaudes.

Visas pārbaudes un regulācijas parasti aizņem trīs gadus, tomēr šoreiz šis periods varētu ieilgt, ņemot vērā produkta unikalitāti.

Alcosynth (vārds, kādā nosaukta molekula) cilvēkiem sniegs tādu pašu reibuma sajūtu kā parastais alkohols, tomēr neļaus zaudēt kontroli pār sevi, kā arī neizraisīs paģiras.

Brīnumainā dzēriena radītāji apgalvo, ka tas nebūs toksisks un nekaitēs aknām kā alkohols.

“Nākotnē pavisam noteikti tiks veiktas daudzas pārbaudes, lai noskaidrotu, ka šī molekula patiešām ir droša. Mums arī jāparāda, ka tā atšķiras no alkohola un ir veselībai daudz nekaitīgāka,” komentēja Nats.

Devids Nats 1983. gadā, kad vēl bija doktorants un pētīja alkohola ietekmi uz smadzenēm, atklāja līdzekli, kas novērš dzērumu. Tiesa, to neatļāva izmantot klīniski, jo cilvēkam var sākties krampji, ja tas lietots skaidrā.

Kopš tā laika profesors ir centies noskaidrot, kā lai bez alkohola stimulē GABA receptorus smadzenēs. Alkohols piesaistās pie visiem 15 GABA receptoru apakštipiem, izraisot cilvēkam reibumu.

Tagad Natam ir izdevies noskaidrot, kurš receptors ir jāstimulē, lai iestātos reibums bez nepatīkamajiem blakusefektiem.

“Mēs zinām, kā alkohols iedarbojas uz smadzenēm, kurus receptorus stimulē un kādi ir tā “labie” un “sliktie” efekti. Tas viss, protams, ir diezgan sarežģīti, tomēr ir iespējams iedarboties tikai uz tām smadzeņu daļām, kuras ir izvēlētas par mērķi,” stāstīja Nats.

Reibuma efekts būs 45 minūtes, pēc kurām cilvēks varēs turpināt dienu bez sliktas dūšas, sausas mutes un galvassāpēm.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu