Aukstā kara poēmas “Kino Bize” dubultseansā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
“Aukstais karš”
“Aukstais karš” Foto: kadrs no filmas

Kinoteātrī “Kino Bize” tiks izrādītas divas filmas, kas katra savā veidā apcer lielu konfliktu skartu indivīdu pārdzīvojumus. Dubultseanss norisināsies 28. marta pievakarē. Pirmo vakara sākumā pl. 18:00 izrādīs Pāvela Pavļikovska (Paweù Pawlikowski) drāmu “Aukstais karš” (Cold War), bet turpinājumā pl. 20:00 varēs noskatīties Raula de la Fuentes un Damjana Nenova (Ra?l de la Fuente, Damian Nenow) “Nodzīvot vēl vienu dienu” (Another Day of Life). 

Abas filmas noris karadarbības seku priekšplānā, bet ieved mūs emocionāli nospriegotā aukstā kara jūtu realitātē.

Vakara tematiskais kontrolpunkts ir Polija. Atrazdamies Eiropas centrā, milzīgā valsts nepārprotami izjutusi dzelzs priekškara radīto iespaidu. Te būs aplūkota godalgota poļu režisora melanholiska mīlas balāde un poļu izcelsmes publicista pārdzīvotais. Abas ir ievērojamas personas – katra savā veidā stāsta par kara psiholoģisko ietekmi uz atsevišķiem indivīdiem un personiskām attiecībām.

Viens šī vakara aukstais karš atklājas tālajā Angolā, ko 1971. gada pilsoņu kara laikā pieredz Polijas preses aģentūras korespondents Rišards Kapusciņskis, no reportiera pārtopot pasaulē pazīstamā rakstniekā. Viņa piedzīvotais izrādīts Raula de la Fuentes un Damjana Nenova animācijā “Nodzīvot vēl vienu dienu”, kas līdzinās grafiskam romānam, izceļot varoņa skarbākās emocijas: bailes, neprātu, paniku un nepanesamu vientulību. Filma veidota pēc Rišarda Kapusciņska grāmatas ar tādu pašu nosaukumu, kas viņa sauso un bezemocionālo atstātu aizstājusi ar poētiskiem un spilgtiem aprakstiem. Pēc paša autora vārdiem, šī grāmata “nav par karu vai konfliktā iesaistītajām pusēm, bet drīzāk par apjukumu, par nezināmo un par likteņa nenoteiktību”.

Filmas reklāmas rullītis

Savukārt Pāvela Pavļikovska kinopoēmā “Aukstais karš” tas savu uzplaukumu piedzīvo divu gadu desmitu ilgā mīlas stāstā. Naidīgu ideoloģiju un attāluma šķirts pāris dramatiska vēstures perioda laikā piedzīvo kaisli caur tuvību un atstatumu. Šeit varoņu attiecības lielā mērā diktē 20. gs. 60. gadu Polijas realitāte, kura pavadīta Staļina režīma ietekmē. Filma šogad ir godalgota Kannu kinofestivālā par labāko režiju un izceļas ar īpašu attēla kvalitāti, kas tuva 40. un 50. gadu klasiskajam Holivudas film noir virzienam.

Filmas reklāmas rullītis.

Biļetes uz dubultseansu var iegādāties uz vietas kinoteātrī, kā arī iepriekšpārdošanā. Plašāka informācija pieejama www.kinobize.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu