Kas ir šie baltie punktiņi vīrieša smadzenēs? (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: The New England Journal of Medicine ©2019

Pēc tam kad jauns vīrietis Indijā piedzīvoja krampjus, ārsti pārbaudīja viņa smadzenes, atklājot visai biedējošu ainu – tās bija pilnas ar parazītu cistām. Noskaidrojās, ka vīrietis bija inficējies ar lenteni.

18 gadu vecais vīrietis slimnīcā tika nogādāts, kad zaudēja samaņu un piedzīvoja spēcīgas muskuļu konvulsijas, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "The New England Journal of Medicine".

Slimnīcā vīrietis bija ļoti apjucis, bet virs viņa labās acs bija pietūkums. Viņa vecāki ārstiem teica, ka puisis jau nedēļu sūdzas par sāpēm cirksnī. Magnētiskā rezonanse atklāja, ka vīrieša smadzeņu ārējā slānī jeb garozā un smadzeņu stumbrā ir vairākas cistas. Parazīta cistas atradās arī vīrieša labajā acī un sēkliniekos.

Vīrietim ārsti diagnosticēja neirocistikulozi – parazitāru infekcijas slimību, kas parādās, kad cilvēks apēd cūkas lenteņa “Taenia solium” mikroskopiskās oliņas. Kad no oliņām izšķiļas kāpuri, tie var nonākt gandrīz jebkurā ķermeņa daļā, tostarp arī smadzenēs, muskuļos, ādā un acīs, kur kāpuri veido cistas.

Šis parazīts ir bieži sastopams attīstības valstīs, piemēram, Latīņamerikā, Āfrikā un Āzijas valstīs. Neirocistikuloze ir viens no biežākajiem krampju iemesliem pasaulē un var būt nāvējoša.

Šā indiešu vīrieša gadījums bija īpaši smags. Lielais daudzums parazīta cistu viņa organismā nozīmēja, ka viņu nevar ārstēt ar pretparazītu medikamentiem, jo tādā veidā var infekciju acīs un smadzenēs padarīt vēl postošāku.

Tāpēc vīrietis tika ārstēts ar steroīdiem un epilepsijas medikamentiem, tomēr ārstiem neizdevās glābt viņa dzīvību. Divas nedēļas pēc diagnozes noteikšanas vīrietis nomira.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu