Ziemeļkorejas disidentu grupējums sola "lielākas lietas" nākotnē (1)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Sevi par Ziemeļkorejas režīma oponentiem dēvējošais mazpazīstamais grupējums, kas nule kā uzņēmies atbildību par pagājušajā mēnesī notikušo uzbrukumu Ziemeļkorejas vēstniecībai Madridē, ceturtdien paziņojis, ka "nākotnē gaidāmas lielākas lietas", bet pagaidām lielās mediju intereses dēļ uz laiku apturēs operācijas.

Čhollima civilās aizsardzības organizācija (CCD) šonedēļ paziņoja, ka uzņemas atbildību par uzbrukumu vēstniecībai Madridē, kas ticis sarīkots, lai pievērstu uzmanību Ziemeļkorejas ārvalstu misiju nelegālajām aktivitātēm.

Spānijas tiesa trešdien paziņoja, ka uzbrukumu sarīkojušā grupējuma līderis ir Meksikas pilsonis Adrians Hončans.

"Mēs esam pārbēdzēju grupējums, kas sanākuši kopā ar tautiešiem visā pasaulē," teikts paziņojumā CCD tīmekļa vietnē.

Tika veikti sagatavošanās darbi, lai Ziemeļkorejas diktatora "Kima Čenuna režīmu satricinātu pamatos", tomēr lielās mediju intereses dēļ plānu īstenošana atlikta.

"Mūsu biedru aktivitātes uz laiku atliktas," teikts paziņojumā. "Medijiem vajadzētu atturēties no deguna bāšanas jautājums, kas skar mūsu grupējumu un mūsu biedrus. Mūs nākotnē gaida lielākas lietas."

Ceturtdienas paziņojumā nav piedāvātas nekādas norādes par to, kur grupējums bāzējas, tomēr tajā minēts, ka grupējums nesadarbojas ar pārbēdzējiem Dienvidkorejā "stingro drošības apsvērumu dēļ".

Ceturtdienas paziņojums ir pirmā reize, kad CCD sniedz kādu informāciju par saviem biedriem kopš tās parādīšanās 2017.gadā, kad tā tīmeklī ievietoja video ar Kima Čenuna noslepkavotā brāļa dēlu, kura drošību, kā skaidroja CDD, tā garantē.

Par CCD nekas daudz nav zināms, tomēr daži komentētāji izteikuši pieņēmumus, ka tā varētu būt saistīta ar Dienvidkorejas izlūkdienestu.

CCD mērķis ir gāzt Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu.

CCD pirmo reizi plašāku mediju uzmanību piesaistīja 2017.gadā, evakuējot no Makao Ziemeļkorejas diktatora brāļa dēlu, kura dzīvībai draudēja briesmas.

Organizācija savā mājaslapā paziņojusi, ka incidents Ziemeļkorejas vēstniecībā Spānijā nebija uzbrukums un viņi tikuši uzaicināti tur ierasties. Organizācija arī apgalvo, ka šajā lietā iesaistītas valdības.

Jau ziņots, ka 22.februārī grupa bruņotu cilvēku iebruka vēstniecībā, nodarot vieglus miesas bojājumus darbiniekiem un nolaupot datorus un dokumentus.

Incidents notika piecas dienas pirms Ziemeļkorejas un ASV samita, kuru apmeklēja arī Ziemeļkorejas bijušais vēstnieks Spānijā Kims Hjokčhols.

Spānijas tiesa otrdien paziņoja, ka līderis bruņotajai bandai, kas iebruka vēstniecībā, vēlāk piedāvājis nozagto informāciju ASV Federālajam izmeklēšanas birojam (FIB), bet Spānijas laikraksts "El Pais" iepriekš šomēnes ziņoja, ka vismaz divi no uzbrucējiem ir saistīti ar ASV Centrālo izlūkošanas pārvaldi (CIP).

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu