7 iemesli, kādēļ izvēlēties mazu dzīvokli

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Runājot par mājokļa izmēriem, daudzi sapņo par plašu dzīvokli vai māju, tomēr, pieaugot nekustamā īpašuma cenām, lielākā daļa gan Latvijas, gan pasaules iedzīvotāju ir spiesti dzīvot samērā mazās platībās. Taču ne vienmēr tam ir jābūt šķērslim uz komfortablu dzīvi – arī maziem dzīvokļiem piemīt savs šarms.

Tie ir īpaši mājīgi

Varētu šķist, ka, runājot par maziem dzīvokļiem, vārds “mājīgs” ir eifēmisms vārdam “piegrūsts”, taču dzīvošanai nelielā dzīvoklī ir vairākas priekšrocības, it īpaši ieviešot tajos mājīgumu. Panākt, lai ļoti plaša  telpa izskatītos gaumīgi, ir diezgan sarežģīti. Mazi dekori, piemēram, sveces, dekoratīvie spilveni mazā dzīvoklī radīs lielāku iespaidu nekā lielākā. Tāpat mazās platībās ir vieglāk manipulēt ar apgaismojumu, lai radītu pienācīgu atmosfēru.

Foto: Unsplash

Mazi dzīvokļi ir organizētāki

Dzīvojot šaurībā, mājoklī ir daudz mazāk vietas nevajadzīgiem sīkumiem un krāmiem – tos vienkārši fiziski nav iespējams izkārtot dzīvoklī tā, lai tie netraucētu ikdienu, tāpēc mazo dzīvokļu īpašnieki vairāk apdomā, kas viņiem ir vajadzīgs un kas ne. Lietas, kurām vairs nav vērtības vai tās ir apnikušas, mazā dzīvoklī kritīs acīs vairāk nekā lielā, tāpēc no tām ātrāk atbrīvojas.

Iekārtošana ir lētāka

Lai lielus dzīvokļus padarītu mājīgus un ērtus, var nākties iztērēt tūkstošiem eiro, iegādājoties mēbeles, dekorus un dažādas iekārtas. Savukārt mazākām telpām ir vajadzīgas kompaktākas mēbeles, mazāk aksesuāru, bet ierīces dažkārt pat nemaz nav vajadzīgas.

Foto: Unsplash

Mazi dzīvokļi teju vai atbalsta minimālisma kultūru

Mūsdienās minimālisms, iespējams, ir viens no biežāk sastopamajiem interjera dizaina stiliem, ko ļaudis izvēlas savas mājas iekārtojumā. Minimālisms ir viegls, vienkāršs un  neprasa īpašas zināšanas mājokļa iekārtojumam. Lielos dzīvokļos minimālisms radīs tukšuma sajūtu un dzīvoklis vizuāli šķitīs auksts un nepatīkams. Savukārt mazi dzīvokļi, kas ieturēti minimālisma manierē, ir ērti, mājīgi un silti.

Tos ir vieglāk uzturēt kārtīgus

Nav noslēpums, ka lielas telpas ir grūtāk iztīrāmas – tās prasa ilgāku laiku, piepūli, turklāt pat kārtīgā pavasara tīrīšanā var gadīties piemirst iztīrīt kādu stūri. Savukārt piedrazošana noritēs ātrāk – plašās telpās ir vairāk vietas, kur atstāt neiederīgus priekšmetus, piemēram, tukšas dzērienu pudeles, apģērbu vai čības. Mazā dzīvoklī tīrīšana ritēs ātrāk un operatīvāk, bet neiederīgi priekšmeti istabas ainā ātrāk kritīs acīs un būs vajadzība tos aizvākt no skata.

Foto: Unsplash

Tie ir gan ekoloģiski, gan ekonomiski

Lielāki dzīvokļi ir dārgāki ne tikai to platības, bet arī uzturēšanas dēļ – elektrība, apkure un pat ūdens patēriņš šādos mājokļos ir lielāks, kas nozīmē, ka tas ir dārgāks un arī kaitīgāks videi. Ja salīdzina ar maziem dzīvokļiem, tajos komunālo rēķinu izmaksas ir manāmi mazākas, bet ilgtermiņā dzīvokļa uzturēšana ir arī ekoloģiskāka.

Mazās platības ir vieglāk personalizējamas

Vai, ieejot milzīgā dzīvoklī, dažkārt tevi nepārņem sajūta, ka tas ir drīzāk muzejs nekā dzīvesvieta? Šāda atmosfēra liecina, ka dzīvoklim nepiemīt mājīgums un tajā nav jūtams mājinieku personiskais stils. Mazām mājām vai dzīvokļiem ir stipri ierobežotas platības un mantu glabātuves, tāpēc personības izcelšana dzīvokļa iekārtojumā ir krietni vien vienkāršāka.

Foto: Unsplash
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu