Eiropas Parlaments nolemj ievērojami ierobežot automašīnu CO2 izmešus

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Automašīnas atgāzu izplūdes caurule
Automašīnas atgāzu izplūdes caurule Foto: Pixabay

Eiropas Parlamenta deputāti trešdien apstiprināja vienošanos ar ES valstu ministriem, kas paredz līdz 2030. gadam samazināt vieglo automašīnu un mikroautobusu siltumnīcefekta gāzu izmešus.

Vienošanās paredz līdz 2030. gadam par 37,5% samazināt jauno automašīnu izmešus.

Eiropas Komisija bija ierosinājusi 30% samazinājumu. Noteikumi arī paredz līdz 2030. gadam par 31% samazināt mikroautobusu radītos CO2 izmešus.

“Eiropas Parlaments sarunās stingri iestājās par priekšlikuma būtības saglabāšanu, lai tas sniegtu patiesus ieguvumus veselības jomā un inovāciju attīstībā. Mēs mērķi sasniedzām, neraugoties uz autobūves nozares un atsevišķu dalībvalstu iebildumiem,” sacīja EP ziņotāja Mirjama Dalli.

Jaunie noteikumi tika apstiprināti ar 521 balsi pret 63, 34 deputātiem atturoties. Tagad tie vēl oficiāli jāapstiprina ES Padomei.

Pāreja uz mazoglekļa ekonomiku - sociālās sekas

Ražotājiem, kuru ražoto auto modeļu vidējais izmešu apjoms pārsniegs noteiktās robežas, būs jāmaksā par pārsniegtajām emisijām.

Līdz 2023. gadam Eiropas Komisijai būs jāizvērtē, vai šie līdzekļi būtu izmantojami, lai finansētu taisnīgu pāreju uz bezizmešu mobilitāti un atbalstītu auto nozarē nodarbināto cilvēku prasmju uzlabošanu.

Pilna aprites cikla novērtējums

Jaunie noteikumi paredz ES līmenī izvērtēt auto radītos izmešus visa “dzīves cikla” laikā. Eiropas Komisijai līdz 2023. gadam jāizvērtē, vai tam nepieciešama kopīga metodoloģija. Nepieciešamības gadījumā pēc tam būtu jāpieņem attiecīgi noteikumi.

Pamatinformācija

Transporta nozare ir vienīgā ES, kurā kopš 1990. gada nav būtiski samazinājies siltumnīcefekta emisiju apjoms.

Eiropas Vides aģentūras aprēķini liecina, ka transporta nozarē tieši autotransports rada lielāko daļu izmešu (72,9% 2016. gadā). Tas saražo apmēram 20% visas ES siltumnīcefekta emisiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu