Dānija nepiešķirs pilsonību džihādistu bērniem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

​Dānijas džihādistiem ārzemēs dzimušie bērni turpmāk nevarēs saņemt Dānijas pilsonību, ceturtdien pavēstīja Dānijas mazākuma valdība pēc vienošanās panākšanas ar sabiedroto Dānijas Tautas partiju.

"Atšķirībā no pašreizējiem noteikumiem bērni, kas ir dzimuši dāņiem aizliegtajos reģionos, nevarēs automātiski saņemt Dānijas pilsonību," teikts Imigrācijas ministrijas paziņojumā.

"Tā kā viņu vecāki ir pagriezuši muguru Dānijai, bērniem nav iemesla saņemt Dānijas pilsonību," norādīja imigrācijas ministre Ingera Stojberga.

Priekšlikums vēl jāapstiprina parlamentam. Balsojuma datums pagaidām nav noteikts, bet ierosinājums, pēc visa spriežot, tiks apstiprināts.

Līdz ar džihādistu grupējuma "Islāma valsts" sakāvi Sīrijā vairojusies neskaidrība par džihādistu rindās karojušo ārvalstnieku tālāko likteni.

Atbilstoši Dānijas likumiem kopš 2016.gada karošana ārzemēs teroristu grupējumu rindās ir kriminālpārkāpums.

Tiesas jau notiesājušas 13 cilvēkus, kas teroristu organizācijām pievienojušies vai mēģinājuši to darīt.

Deviņiem Dānijas pilsonība atņemta un viņi no valsts izraidīti. Pārējiem pilsonība nav atņemta, jo viņi nav dubultpilsoņi.

Atbilstoši jaunajiem noteikumiem dubultpilsoņi zaudēs Dānijas pilsonību ar vienkāršu administratīvu rīkojumu.

Agrākajā džihādistu "kalifāta" teritorijā Sīrijā atrodas aptuveni 40 džihādisti, kuriem ir saites ar Dāniju. Desmit no viņiem sagūstīti, liecina valdības informācija.

Precīzs "kalifātā" dzimušo Dānijas bērnu skaits nav zināms.

"Islāma valsts" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums Sīrijā un Irākā tagad zaudējis visas agrākās teritorijas.

Taču "Islāma valsts" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu