Saeimas komisija neatbalsta rosinājumu, ka papildus veterinārārstiem arī citi apmācītie varētu čipēt suņus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Suns patversmē; ilustratīvs foto.
Suns patversmē; ilustratīvs foto. Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdienas sēdē neatbalstīja rosinājumu suņu čipēšanu ļaut veikt ne tikai veterinārārstiem, bet arī citām apmācītām personām.

Attiecīgās izmaiņas rosināja veikt nodibinājums "Dzīvniekupolicija.lv", norādot, ka šo pakalpojumu varētu uzticēt veikt dzīvnieku aizsardzības organizācijām un dzīvnieku patversmju pārstāvjiem, kas šo pakalpojumu padarīs pieejamu visai sabiedrībai, nevis tikai iedzīvotāju maksātspējīgajai daļai. Pašlaik šīs darbības veikšana pie veterinārārstiem ir nesamērīgi dārga, norāda organizācijā.

Komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs (KPV LV) skaidroja, ka savukārt veterinārārsti komisijas sēdē pauda, ka cilvēkam, kas veic čipēšanu būtu jābūt priekšzināšanām, jo pastāv riski dzīvnieka veselībai, ja šī darbība tiek veikta neatbilstoši. Tāpat tika norādīts, ka jaunais regulējums nenodrošinātu pietiekamu uzraudzību, kuras personas tieši veic čipēšanu un vai šī darbība kādā brīdī netiks uzticēta arī neapmācītiem cilvēkiem, norādīja politiķis.

Par vairākiem citiem priekšlikumiem saistībā ar dzīvnieku tiesībām komisija turpinās spriest nākamnedēļ, pavēstīja tās priekšsēdētājs.

Kā ziņots, 27.martā piketā par mājdzīvnieku tiesībām pie Saeimas pulcējās aptuveni 40 cilvēki. Viņi cita starpā pauž atbalstu idejai pagarināt noklīduša vai klaiņojoša dzīvnieka uzturēšanas laiku patversmē līdz 30 dienām, kas nodrošinātu lielāku iespēju atrast jaunu saimnieku dzīvniekam. Pie šī priekšlikuma apspriešanas Tautsaimniecības komisija vēl nav nonākusi.

Dzīvnieku aizstāvji vērš uzmanību, ka šobrīd Saeimā grozījumiem atvērtais Dzīvnieku aizsardzības likums un Veterinārmedicīnas likums paredz no likuma svītrot pantu, ka "personai ir aizliegts turēt dzīvnieku, ja tā sodīta par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku" un ļaus turpināt pieļaut dzīvnieku pavairotāju darbību, nereģistrējot audzētavas un ļaujot tām darboties ēnu ekonomikas beznodokļu zonā, uzturot audzētava ar nereģistrētu komercdarbību un tirgojot nereģistrētus suņus.

Tāpēc dzīvnieku aizsardzības organizāciju 13.Saeimai iesniegtie priekšlikumi paredz par cietsirdīgu attieksmi pret dzīvniekiem sodītām personām piemērot obligātu papildsodu - dzīvnieka konfiskāciju un/vai aizliegumu turpmāk turēt dzīvniekus. Aktīvisti rosina veikt arī citas izmaiņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu