Karadžičs apstrīd ANO tribunāla lēmumu piespriest viņam mūža ieslodzījumu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Radovans Karadžičs tiesā
Radovans Karadžičs tiesā Foto: Reuters/ScanPix

Bijušais Bosnijas serbu līderis Radovans Karadžičs ceturtdien apstrīdējis ANO tribunāla lēmumu viņam sākotnēji piespriesto 40 gadu cietumsodu nomainīt ar mūža ieslodzījumu, liecina tiesas dokumenti.

Apelācijas palāta 20.martā atstāja spēkā spriedumu, ko 2016.gadā bija pieņēmis ANO Starptautiskais Kriminālnoziegumu tribunāls bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY). Toreiz Karadžičs tika atzīts par vainīgu genocīdā un kara noziegumos, kas pastrādāti Bosnijas pilsoņkara laikā.

Tiesa atzina, ka viņa vaina kopumā pierādīta desmit epizodēs, tostarp Srebrenicas slaktiņā, kas prasīja 8000 musulmaņu dzīvības, un 44 mēnešus ilgušajā Bosnijas galvaspilsētas Sarajevas aplenkumā, kurā gāja bojā 10 000 cilvēku.

Ņemot vērā Karadžiča pastrādāto kara noziegumu "ārkārtējā mēroga un sistemātisko nežēlību", ANO tribunāla apelācijas palāta noraidīja Karadžiča apelāciju un viņam sākotnēji piespriesto 40 gadu cietumsodu nomainīja ar mūža ieslodzījumu.

Tiesnešiem Hāgā tagad jāizlemj, vai izskatīt Karadžiča apelāciju pret 20.marta spriedumu, jo tam bija jābūt noslēdzošajam šajā lietā.

73 gadus vecā Karadžiča advokāti minējuši astoņus punktus, pamatojot apelāciju.

Dokumentā norādīts, ka, lai gan parasti tiek liegts apstrīdēt apelācijas palātas lēmumu, Karadžiča apelācija var būt izņēmums, jo viņš apstrīdējis tikai spriedumu, nevis notiesāšanas faktu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu