Rīgas domes opozīcija pārmet "vecu solījumu budžetu"; koalīcija pārliecināta, ka "pilsēta turpina attīstīties"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs ierodas uz Rīgas domes sēdi.
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs ierodas uz Rīgas domes sēdi. Foto: Edijs Pālens/LETA

Spriežot par Rīgas 2019.gada budžetu, domes opozīcijas partiju pārstāvji tradicionāli to kritizēja, norādot, ka tajā iekļauti vēl pirms vairākiem gadiem doti solījumi, tikmēr valdošās koalīcijas politiķi pauda nostāju, ka "pilsēta turpina attīstīties".

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) sacīja, ka budžets tiek pieņemts "izcili grūtos laikos", jo tas pirmo reizi tiek pieņemts marta beigās, un situācijā, kad valsts budžets joprojām ir "zem jautājuma zīmes". "Ņemot vērā, ka valsts atņem pašvaldībām finansējumu pretēji iepriekšējām norunām, pretēji solījumiem un ekonomiskās izaugsmes rādītājiem, šis būs kompromisu budžets," sacīja mērs.

Ušakovs uzsvēra, ka ar šo budžetu tiks izpildīts solījums ieviest pašvaldības bērnudārzos brīvpusdienas, kā arī pakāpeniski tiks turpināta algu palielināšanas programma sociālajiem darbiniekiem, auklītēm, policistiem un citiem darbiniekiem.

Tāpat notikšot "vērienīgi remontdarbi", jo sāksies Sarkandaugavas pārvada būvniecība, Krasta un Aleksandra Čaka ielu remonti un citi. Vēl tikšot remontēti sociālās aprūpes centri, izveidoti jauni sporta stadioni, remontēta Rīgas 1.slimnīcas ēka un citi objekti.

Ušakovs norādīja, ka arī dotācija "Rīgas satiksmei" esot sava veida kompensācija, kas nodrošina sociālo aizsardzību pensionāriem, studentiem un citiem iedzīvotājiem. "Šis ir budžets, par kuru nav kauns balsot," rezumēja mērs.

Savukārt vicemērs Oļegs Burovs (GKR) pievērsās investīcijām Rīgas īpašumos. Viņš atgādināja, ka pēdējo četru gadu laikā dome ar līdzfinansējuma starpniecību nodrošinājusi 183 kultūras pieminekļu atjaunošanu, šogad noslēgs remontdarbus kultūras namā Imantā, kā arī uzsāks Dailes teātra skvēra labiekārtošanu. Tāpat šogad tikšot remontētas 40 bērnudārzu un 47 skolu ēkas, kā arī taps jauns sporta komplekss Imantā.

Tribīnē kāpjošie opozīcijas deputāti gan tik rožaini nākotnē neskatījās un sacīja, ka šis esot kārtējais izšķērdības budžets.

Deputāts Dainis Locis (VL-TB/LNNK) uzskaitīja lietas, ko koalīcijas nav paveikusi - piemēram, netiek mazinātas rindas bērnudārzos, labotas sporta būves, vairākus gadus neesot ieviesti stāvparki un citi satiksmes infrastruktūras uzlabošanas projekti.

Tikmēr deputāts Valters Bergs (JKP) teica, ka jūtas kā "treknajos gados", jo šī gada budžets liecina, ka dome dzīvo uz parāda. "Vairāki jūsu piedāvātie projekti ir nepieciešami, taču tie nav prioritāri, jo daudzas lietas aizplūst "Rīgas satiksmei". Visi mūsu aizņēmumi ir parādi un tas ir fakts. Visi aizņēmumi "Rīgas satiksmei" ir garantēti ar komercķīlu un ir muļķīgi paļauties, ka bankas negribēs atņemt sliedes vai tramvajus, tās ir ilūzijas," teica deputāts.

Arī deputāts Vilnis Ķirsis (V) teica, ka šis ir "Ušakova izvadīšanas uz Eiropas Parlamentu budžets". Viņš norādīja, ka tajā netiek risinātas vairākus gadus ilgstošas problēmas, piemēram, bērnudārzu rindas un satiksmes infrastruktūras jautājumi. "Klausoties mēra runu bija sajūta, ka viņš paķēris pat ne pagājušā, bet aizpagājušā gada runu, jo visas ielas, ko viņi sola labot šogad, bija plānots pabeigt jau uz simtgadi un vēl divus gadus pirms tam," sacīja domnieks.

Savukārt bijušais vicemērs Andris Ameriks (GKR) opozicionārus nodēvēja par "vaimanu kori", kas nepārtraukti čīkst, cik viss ir slikti. "Visi, kas nāca šeit, kaut ko teica par "Rīgas satiksmi". Protams, ar situāciju uzņēmumā ir jātiek skaidrībā un to izdarīs attiecīgās institūcijas, bet vaimanu korim nevajadzētu profilēties uz uzņēmumu, kas dod ļoti svarīgu pakalpojumu - sabiedrisko transportu, gadā pārvadājot 140 miljonus pasažieru," sacīja Ameriks, norādot, ka katru gadu tiek meklēti veidi, kā uzlabot situāciju Rīgā. Tāpat viņš norādīja, ka opozīcija vaimanā par Aleksandra Čaka ielas stāvokli, taču neredz, ka visi valsts ceļi ir teju neizbraucami.

Koalīcijas pārstāvis Sandris Bergmanis (S) savukārt norādīja, ka vēl laikos, kad nebija domnieks, medijos lasījis, ka opozīcija satraucas par Rīgas bankrotu. "Taču desmit gadu laikā tas nav noticis un nenotiks arī tagad, jo budžets esot veidots ar prātu un atbildību. Rīgas domes ekonomika turpina dinamiski attīstīties, par ko liecina arī investīciju pieaugums," teica deputāts, norādot, ka pašvaldība pilda visas saistības un solījumus.

Tikmēr deputāts Viesturs Zeps (LA) pauda neizpratni, par kādiem grūtiem laikiem runā koalīcija, jo valstī pieaug gan iekšzemes kopprodukta rādītāji, gan vidējās algu līmenis. "Bet mērs saka, ka ir grūti laiki. Varbūt gribējāt teikt, ka grūti laiki ir Rīgai dēļ jums?" taujāja deputāts, atgādinot, ka projektiem, kuru realizācijai šogad tiks ņemti aizņēmumi, bija jābūt pabeigtiem jau pirms vairākiem gadiem.

Rīgas domes sēde par pašvaldības budžetu ar pārtraukumiem ilgst jau deviņas stundas. Patlaban jau ir noslēgusies jautājumu sadaļa un notiek debates.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 2018.gadā domnieki par budžetu sprieda trīs dienas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu