Apstiprina Rīgas budžetu ar vēsturiski lielākajiem plānotajiem izdevumiem un 110 miljonu eiro deficītu (13)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nils Ušakovs
Nils Ušakovs Foto: LETA

Rīgas domes deputāti ceturtdien apstiprināja 2019.gada budžetu, kas paredz, ka galvaspilsētas izdevumi šogad sasniegs vēsturiski augstāko slieksni - 1,083 miljardus eiro.

Pilsētas ieņēmumi šogad plānoti 972,64 miljonu eiro apmērā, bet budžeta deficīts - 110,07 miljonu jeb 11,4% apmērā.

Lemšana par šā gada budžetu domes sēdē ilga desmit stundas. Par budžetu nobalsoja 33 valdošās koalīcijas deputāti, bet 24 opozīcijas deputāti balsoja pret.

Lielāko daļu - 583,7 miljonus eiro - pašvaldības ieņēmumu veido iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumi, bet vēl 110 miljonus eiro - īpašuma nodokļa ieņēmumi. 5,03 miljonus eiro pašvaldība plāno iekasēt arī no Azartspēļu nodokļa un 924 007 eiro - no Dabas resursu nodokļa nomaksas. 20,51 miljonu eiro no pašvaldības šī gada ieņēmumiem veidos nenodokļu ieņēmumi, piemēram, ieņēmumi no uzņēmējdarbības un īpašuma, naudas sodi un citi.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta budžets šogad plānots 3,47 miljonu eiro apmērā, bet Mājokļu un vides departamenta - 11,43 miljonu eiro apmērā.

Īpašuma departamentam šogad plānots atvēlēt 30,67 miljonus eiro, savukārt Satiksmes departamentam - 24,80 miljonus. Labklājības departamenta budžets plānots 72 miljonu eiro apjomā.

Viena no lielākajām dotācijām - 351,12 miljonu eiro apmērā - paredzēta Izglītības, kultūras un sporta departamentam. 120 miljoni no tiem būs valsts dotācija, kas, galvenokārt, tiks tērēta pedagogu algu izmaksāšanai. 77,39 miljonus eiro departaments tērēs pirmsskolas izglītības pakalpojuma nodrošināšanai, 19,87 miljonus eiro - līdzfinansējumos privātajos bērnudārzos, bet vēl 139 miljonus - sākumskolu, pirmsskolu un vidusskolu uzturēšanai.

Vislielākais budžets plānots Finanšu departamentam - 549,38 miljonu eiro apmērā. Šis departaments ir atbildīgs, piemēram, par dotācijas nodrošināšanu "Rīgas satiksmei", iemaksu nodrošināšanu pašvaldību izlīdzināšanas fondā, līdzfinansējumu Eiropas Savienības fondu projektiem un citiem darbiem. 76,38 miljonus departamentam dažādiem mērķiem piešķirs valsts, bet atlikušo daļu veidos budžeta iestāžu ieņēmumi un dotācija no Rīgas pašvaldības vispārējiem ieņēmumiem.

"Rīgas satiksmei" Finanšu departaments šogad nodrošinās 130 miljonus eiro lielu dotāciju. Vēl 8,18 miljonus uzņēmums saņems no valsts.

53,89 miljoni eiro tiks tērēti Dienvidu tilta celtniecības izdevumu segšanai, 19,26 miljoni - kredīta procentu nomaksai un pakalpojumu apmaksai, bet vēl 86,90 miljoni tiks iemaksāti pašvaldību izlīdzināšanas fondā.

86,29 miljonus Finanšu departaments plāno tērēt Eiropas Savienības fondu projektu līdzfinansēšanai, bet 64,17 miljonus - investīciju programmas realizēšanai.

Dotācijas sadalītas arī pašvaldības kapitālsabiedrībām. Piemēram, Rīgas zoodārzam šogad tiks atvēlēti 1,46 miljons eiro, nodibinājumam "Riga.lv" - 1,77 miljoni, bet "Rīgas mežiem" - 1,47 miljoni eiro.

Savukārt pašvaldības aģentūras "Rīgas gaisma" dotācija ieplānota 8,49 miljonu apmērā, Rīgas pilsētas būvvaldes - 4,67 miljonu apmērā, "Rīgas pieminekļu aģentūras" - 526 324 eiro apmērā, bet "Rīgas pilsētas arhitekta biroja" - 403 331 eiro apmērā.

Pašvaldības aģentūras "Rīgas enerģētikas aģentūra" budžets būs 1,33 miljoni eiro.

Tikmēr visi opozīcijas deputātu rosinājumu tika noraidīti.

Kopumā opozīcijas deputāti bija iesnieguši 67 priekšlikumus, koalīcijas deputāti - vienu, bet Putniņš - vēl vienu. Putniņš pēc "Latvijas attīstībai" rindu pamešana neoficiāli tiek pieskaitīts valdošās koalīcijas atbalstītājiem.

Putniņš piedāvāja 27 000 eiro no domes budžeta novirzīt Rīgas jauno uzņēmēju apmācībai Kembridžā. Finansējums paredzēts neformālas izglītības programmai Latvijas augstskolu studentiem, ar mērķi veicināt uzņēmējdarbības prasmes starptautiskā mērogā. Apmācības plānots rīkot divos ceturkšņos, Rīgā un Lielbritānijā, laika posmā no septembra līdz februārim.

Atbalstīts tika arī deputāta Vjačeslava Stepaņenko (GKR) priekšlikums, kas paredz 55 000 eiro novirzīt teritorijas sakārtošanai Rumbas ielā, kur ilgstoši nelegāli uzglabāti būvgruži.

Tehniskas kļūmes dēļ pašvaldības elektroniskajā sistēmā uzrādījās, ka atbalstīts ir arī "Vienotības" frakcijas priekšlikums 2,6 miljonus eiro novirzīt ieguldījumiem, kas palīdzētu mazināt rindas pašvaldības bērnudārzos, šim mērķim naudu ņemot no domes Sabiedrisko attiecību nodaļas budžeta un dotācijas nodibinājumam "Riga.lv". Kā aģentūrai LETA skaidroja Juridiskās pārvaldes vadība, tas gan esot tehniska rakstura pārpratums, kas tikšot novērsts.

Līdz ar to visi opozīcijas deputātu priekšlikumi tika noraidīti. Piemēram, partijas "Latvijas attīstībai" (LA) frakcija rosināja 8 miljonus eiro atvēlēt pilsētas ielu seguma atjaunošanai, bet vēl 14 miljonus eiro atvēlēt Satiksmes departamentam, lai segtu Brasas tilta un Krasta ielas remontdarbu izmaksas bez aizņēmumiem no valsts kases.

Vēl LA rosināja atvēlēt miljonu eiro, lai ieviestu izcilo studentu atbalsta programmu. Tā paredzētu, ka Latvijas pilsonis, kurš kvalificējas un studē kādā no pasaules TOP10 labākajām augstskolām, saņem Rīgas pašvaldības atbalstu izdevumu segšanai, ja apņemas dzīvot un strādāt Rīgā nākamos 10 gadus pēc studiju beigšanas. 

Vēl 10 miljonus eiro partija rosināja atvēlēt "viedās pilsētas" risinājumu sagatavošanai un izstrādei "Rīgas attīstības programmas Rīcības plānā 2019.-2020.gadam", tai skaitā, inteliģentās satiksmes plūsmu uzraudzības sistēmas izveidei un inteliģentās apgaismojumu sistēmas izveidei.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu