Vai Maikla Džeksona apsūdzētāji melo vai stāsta patiesību? Tāds ir jautājums (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Leaving Neverland" (Atstājot Nekurzemi)
"Leaving Neverland" (Atstājot Nekurzemi) Foto: publicitātes

Gada sākumā, 25. janvārī, Sandansas kinofestivālā pirmizrādi piedzīvoja režisora Dena Rīda (Dan Reed) filma “Atstājot Nekurzemi” ("Leaving Neverland"). Tā uzreiz radīja plašu rezonansi medijos, jo caur divu vīriešu bērnības stāstiem atklāj, kādi iespējami pagātnes noslēpumi slēpjas aiz popkultūras ikonas Maikla Džeksona diskutablās personības. Pēc filmas cilvēki sadalījušies divās viedokļu grupās - tie, kas netic, ka Džeksons seksuāli izmantojis nepilngadīgus zēnus, un tie, kas tic cietušo atmiņām. Kurš melo un kurš stāsta patiesību - tāds ir jautājums. Filma šobrīd skatāma LMT mājas viedtelevīzijā.

Šokējoši atmiņu stāsti

Jau rakstīts, ka kompāniju HBO un Channel 4 producētā dokumentālā filma atklāj divu puisēnu - Džeimsa Seifčaka (James Safechuck) un Veida Robsona (Wade Robson) pieredzi: kas, iespējams, notika un kā mainījās viņu dzīve, kad viņi sadraudzējās ar popa karali Džeksonu. Zēni un viņu ģimenes tika ievestas dziedātāja šķietami pasakainajā dzīvē, kad viņa karjera bija tās augstākajā punktā.

Abi šobrīd pieaugušie vīrieši - Džeimsam ir 37, bet Robsonam - 41 gads - apgalvo, ka, būdami zēni, deviņdesmito gadu sākumā tikuši seksuāli izmantoti. Noziegumu pastrādājis Maikls Džeksons

Džeimss bija bērnu aktieris no Kalifornijas. Astoņu gadu vecumā, 1986. gadā, viņš ieguva lomu “Pepsi” reklāmā, kurā piedalījās arī Džeksons. Dažu mēnešu laikā Džeksons kļuva par tuvu Seifčaku ģimenes draugu. 

"Leaving Neverland" (Atstājot Nekurzemi)
"Leaving Neverland" (Atstājot Nekurzemi) Foto: Ekrānuzņēmums

Savukārt Veids bija bērnu dejotājs no Austrālijas. 1987. gadā, kad viņam bija pieci gadi, viņš uzvarēja dejošanas konkursā un ieguva iespēju satikt Džeksonu aizskatuvē pēc viņa uzstāšanās. 1990. gadā Veida māte Džoja atsaucās Džeksona aicinājumam ciemoties pie viņa.

Džeksons abās ģimenēs ienāca līdzīgā veidā.

Satuvināšanās process bija lēns un maigs, un tas bija, iespējams, maskēts kā nevainīga pieķeršanās bērniem. Viņš kļuva par zēnu labāko draugu, skolotāju un uzticamības personu, pamazām izolējot viņus no ģimenēm.

Visspilgtāk vīrieši atceras ciemošanos “Nekurzemes rančo”. Abi raksturo to kā bērnu fantāziju pasauli - ar spēlēm, karuseļiem, eksotiskiem dzīvniekiem, konfektēm un dažādām uzkodām. Drīz ģimenes sāka arī nakšņot Džeksona namā, bet pats Džeksons gulēja vienā guļamistabā ar zēniem. Kā Robsons, tā Seifčaks stāsta, ka tā sākās kā nevainīga palikšana pa nakti. Sākoties zēnu seksuālajai izmantošanai, Robsonam bija tikai 7 gadi, bet Seifčakam - 10. Seifčaks atminas, ka drīz visas “Nekurzemes rančo” zīmīgākās vietas viņam saistījās ar seksuālu kontaktu.

Džeimss Seifčaks ("Leaving Neverland")
Džeimss Seifčaks ("Leaving Neverland") Foto: publicitātes

Kad zēni sasniedza pusaudžu gadus, viņi lēnām apjēdza, ka viņu “priviģelētā” pozīcija vairs nav spēkā un Džeksons viņiem vairs nepievērš nedalītu uzmanību. Neskatoties uz to, viņi neatklāja noslēpumu un turpināja pret Džeksonu izturēties ar uzticību un cieņu. 1990. gados, kad skaļi izskanēja vairākas pret Džeksonu vērstas apsūdzības, viņš vērsās gan pie Seifčaka, gan Robsona, cerot, ka viņi aizstāvēs zvaigzni. Tā arī notika, un abi kā vecākiem, tā plašākai sabiedrībai pauda, ka nekad nav saskārušies ar nepieņemamām darbībām no Džeksona puses.

Abi šobrīd pieaugušie vīrieši ir izveidojuši ģimenes, un abiem ir arī dēli. Redzot viņus augam, kā Seifčaks, tā Robsons izjuta emocionālu spriedzi un nemieru, ko radīja tas, ka viņiem nav bijis iespējas tikt galā ar pagātni un izprast, kas tieši ar viņiem noticis. Seksuālas izmantošanas sekas var atklāties arī pēc vairākiem gadu desmitiem, un tieši tas notika ar vīriešiem, kuru stāstus atklāj dokumentālā filma. Emocionālā krīze veicināja viņu vēlmi atklāt patiesību savām ģimenēm.

Džeksona aizstāvībai

Jau pēc filmas pirmizrādes Džeksona īpašuma pārvaldītāji to nodēvējuši par publisku linča tiesu, kritizējot tās režisoru par seksuālo noziegumu apsūdzību celšanu gaismā. Ģimene ir iecerējusi šo lietu ar kanālu HBO risināt tiesas ceļā. 

Arī Džeksona fani sociālajos tīklos pauda atbalstu mūziķim, uzskatot, ka abi vīrieši melo un vēlas iedzīvoties. Tika sarīkota pat akcija - uzraksti uz autobusiem Džeksona atbalstam, kā arī aicinājums boikotēt HBO ar tēmturi #BoycottHBO.

Īpaši aizdomīgs ir fakts, ka abi apsūdzētāji jau vairākas reizes tiesas priekšā paziņojuši, ka Džeksons nav viņus seksuāli izmantojis. Robsons to darījis pat veselas trīs reizes - gan 1993. gadā, gan vēlāk, jau būdams pieaudzis, 2005. gadā. Kāpēc tagad viņš apgalvo pretējo, jautā Džeksona aizstāvji.

No 2005. gada tiesas sēdes

Tiesnesis: Mister Robson, vai Maikls Džeksons kādreiz jūs seksuāli izmantojis?

Robsons: Absolūti nē.

Kā zināms, Džeksons 2005. gadā tika attaisnots vērienīgajā prāvā par bērnu seksuālu izmantošanu. Taču pēc tās viņa karjera tā arī neuzņēma agrākos apgriezienus, un 2009. gadā viņš nomira, gatavojoties atgriešanās koncertturnejai. 

Diemžēl šodien Džeksons vairs nevar komentēt filmā izklāstītās apsūdzības...

Kā argumentu Džeksona aizstāvji arī min citu Maikla mazgadīgo draugu - filmas "Viens pats mājās" aktieri Makoliju Kalkinu, kurš teicis, ka nekad Maikla klātbūtnē nav juties slikti vai neērti. 

Vai mēs kādreiz uzzināsim patiesību? 

Filmas reklāmas rullītis.

Televīzijas kanāla HBO filmu iespējams noskatīties LMT mājas viedtelevīzijā.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu