VID: Nekustamo īpašumu darījumos joprojām pastāv riski

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Pēdējo gadu laikā riski nekustamo īpašumu darījumos ir nedaudz mazinājušies, bet joprojām pastāv, piektdien konferencē "Kā attīstīsies nekustamā īpašuma tirgus Latvijā?" sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas pārvaldes direktore Agnese Rudzīte.

"Protams, patlaban šie riski nav salīdzināmi ar tiem laikiem, kad notika aktīva īpašumu tirdzniecība termiņuzturēšanās atļauju iegūšanai un notika darījumi ar milzīga apmēra anonīmu Krievijas naudu, tomēr joprojām ir pietiekami lieli," sacīja Rudzīe.

Viņa piebilda, ka "Moneyval" eksperti ir norādījuši, ka Latvijai ir laiks sakārtot nekustamo īpašumu tirgu un noteikt prasības tiem, kas tajā darbojas. Īpaši tas attiecināms uz padziļināto klientu izpēti un konkrētām prasībām tirgus dalībniekiem.

Rudzīte norādīja, ka no 19 000 kopumā VID noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jomā uzraugāmajiem subjektiem aptuveni 1900 saistīti ar nekustamo īpašumu tirgu.

"Joprojām daļa starpnieku sniedz pakalpojumus, bet neuzrāda darījumus VID nodokļu deklarācijas, kā arī veic darījumus ar anonīmiem klientiem," sacīja Rudzīte.

Viņa piebilda, ka šīs jomas sakārtošanai tiks veidots nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistrs, tāpat tiks noteikts viņu darbības tiesiskais pamats.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu