LOK apstiprina 2019. gada budžetu

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Piektdien, 29.martā, Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Ģenerālās asamblejas sesijā tika apstiprināta LOK ieņēmumu un izdevumu tāme 2019.gadam, kur vairāk nekā 70% finanšu līdzekļu tiks novirzīti olimpisko sporta veidu federāciju atbalstam, TVNET informē organizācija. Budžets apstiprināts 5,7 miljonu eiro apmērā. 

“2018.gadā esam veiksmīgi realizējuši LOK galvenos darbības virzienus – gatavojoties un pagājušā gada februārī sekmīgi aizvadot Phjončhanas ziemas Olimpiskās spēles, kā arī jauniešu komanda piedalījās III Jaunatnes Olimpiskajās spēlēs Buenosairesā,” LOK Ģenerālās asamblejas sesijā atzina LOK prezidents Aldons Vrubļevskis. “Bet darbs nekad neapstājas, un tuvākās nākotnes atbildīgākie darbi ir pienācīga sagatavošanās Tokijas Olimpiskajām spēlēm 2020.gada vasarā. Tāpat nedrīkst aizmirst II Eiropas Spēles, kas šā gada jūnijā notiks Minskā, VIII Latvijas Jaunatnes Olimpiādi Jelgavā un Eiropas Jaunatnes vasaras Olimpiādi Baku, kā arī tradicionālo Olimpisko dienu septembrī, I ANOC Pludmales spēles Sandjego oktobrī un programmas “Sporto visa klase” kārtējā mācību gada atklāšanu novembrī.”

“Tādēļ šogad nepieciešams ne tikai mērķtiecīgi un lietderīgi izmantot pieejamos finanšu līdzekļus, bet arī panākt budžeta palielinājumu. Nepieciešams sekot un iespēju robežās ietekmēt 2020.gada un vidējā termiņa valsts budžeta veidošanu,” turpina LOK prezidents. “Nedrīkstam pieļaut finansējuma samazinājumu augstas klases sasniegumu sportam,   jāpanāk tā palielinājums. Jārēķinās, ka ziedojumu apjoms turpinās sarukt, savukārt reklāmas un licences ieņēmumu apjoma palielināšana ne katrai sporta organizācijai ir pieejama un iespējama. Ziedojumu apmēra kritums sasniedz vairāk nekā 50%. Augstas klases sportisti – olimpieši nerodas vienā dienā vai gadā, pat ne vienā olimpiskajā ciklā. Tādēļ prognozējamība un stabilitāte ir jo svarīgāka katram sportistam, trenerim un federācijas vadītājam.”

“Aizvadītais olimpiskais gads ir bijis sportiskiem notikumiem un panākumiem bagāts, bet vienlaikus sarežģīts Latvijas sportā,” LOK Ģenerālās asamblejas sesijā izteicās LOK ģenerālsekretārs un olimpiskais vicečempions Žoržs Tikmers. “Ir pienācis brīdis sporta organizācijām un Izglītības un zinātnes ministrijai kopīgi pieņemt lēmumu par valsts pasūtījumu sportā, veicot pārdomātas reformas sporta nozares pārvaldībā, kā arī sniedzot nepieciešamo finanšu atbalstu pārmaiņu laikā, tādējādi dodot iespēju sportistiem un treneriem tiekties uz augstiem sportiskiem rezultātiem un sporta organizācijām attīstīties.”

LOK Ģenerālās asamblejas laikā tika sveikti vairāki LOK izpildkomitejas locekļi, kuri ar savu sekmīgo darbu ir veicinājuši sporta nozares attīstību Latvijā. Apsveikumus saņēma Atis Sausnītis, Kirovs Lipmans, Raimonds Rublovskis un Jānis Mežeckis.

LOK darba galvenajām prioritātēm – Olimpisko spēļu sagatavošanās programmām - budžetā atvēlēti 1 853 353 eiro. No šīs summas 227 438 eiro atvēlēti Olimpiskās sagatavošanās “Tokija 2020” programmas apmaksai, II Eiropas Spēlēm “Minska 2019” paredzēti 70 355 eiro, savukārt Individuālo sporta veidu federāciju/savienību finansējumam un bāzes finansējumam individuālo sporta veidu federācijām/savienībām ir paredzēti 1 182 600 eiro. Olimpiskās kustības jaunatnes programmai paredzēti 209 645 eiro, kas sevī ietver Eiropas Jaunatnes ziemas Olimpiādes “Sarajeva 2019”, VIII Latvijas Jaunatnes vasaras Olimpiādes “Jelgava 2019” un Eiropas Jaunatnes vasaras Olimpiādes “Baku 2019” apmaksu. Olimpisko delegāciju ekipējumam plānots tērēt 163 315 eiro.

Īpašiem mērķiem iezīmētie līdzekļi sastāda 1 348 990 eiro. Šī nauda paredzēta treneru tālākizglītības, sporta veidu federāciju, LOK reģionālās, sporta veidu attīstības, Olimpisko spēļu sagatavošanās programmu, Latvijas Olimpiskās akadēmijas, Latvijas Olimpiešu kluba un citu atbalsta programmu apmaksai. Tāpat finansējums paredzēts “Olimpiskās dienas 2019” organizēšanai un programmas “Sporto visa klase” nodrošināšanai.

Minētās programmas tiek īstenotas ciešā sadarbībā ar 38 Olimpisko sporta veidu federācijām. Līdzekļi galvenokārt ir paredzēti sportistu treniņu darba apstākļu nodrošināšanai, sacensību inventāra iegādei un izgatavošanai, kā arī medicīniskajam nodrošinājumam. Daļa no federācijām piešķirtajiem līdzekļiem ir paredzēta Latvijas olimpiskās vienības komandas sastāvos iekļauto treneru un sportistu mācību un treniņu darba nodrošināšanai.

Olimpiskās izglītības un informācijas programmu nodrošināšanai, kas paredz “Latvijas Gada balvas sportā 2019” un “LOK Ģenerālās asamblejas 2019” organizatoriskās izmaksas, kā arī Olimpiskās izglītības un informatīvo nodrošinājumu, ir paredzēti 60 610 eiro.

LOK 2019.gadā turpinās atbalstīt deviņu reģionālo un sporta veidu olimpisko centru attīstību, veicinot jaunatnes, tautas un augstu sasniegumu sporta aktivitātes valstī. 150 000 eiro plānoti kā līdzfinansējums visu reģionālo olimpisko sporta centru modernizācijai un attīstībai. Savukārt valsts budžeta dotācija apakšprogrammā “Valsts ilgtermiņa saistības sportā valsts galvoto aizdevumu atmaksai” ir 1 446 498 eiro.

Olimpisko programmu un pasākumu īstenošanai LOK saņem finansējumu no valsts pamatbudžeta, Starptautiskās Olimpiskās komitejas budžeta, kā arī no ziedotājiem un pašu saimnieciskās darbības.

Asamblejas sesijā piedalījās LOK individuālie locekļi un Olimpisko sporta veidu federāciju pilnvarotie pārstāvji, valsts amatpersonas, Nacionālās sporta padomes locekļi, viesi un žurnālisti.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu