Kārtējā sakāve: Lielbritānijas parlaments trešo reizi noraida "Brexit" vienošanos (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas parlaments piektdien jau trešo reizi noraidījis premjerministres Terēzas Mejas panākto "Brexit" vienošanos.

Šoreiz vienošanos atbalstīja 286 deputāti, bet 344 joprojām balsoja pret.

Meja jau norādījusi, ka šim balsojumam būs "smagas" sekas un ka Lielbritānijai draud aiziešana no Eiropas Savienības 12.aprīlī bez jebkādas vienošanās, jo nepietiks laika, lai apstiprinātu normatīvos aktus, kas ļautu izvairīties no bezvienošanās "Brexit".

Savukārt opozīcijā esošo leiboristu līderis Džeremijs Korbins kārtējo reizi pieprasījis Mejas atkāpšanos un pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu.

Reaģējot uz Lielbritānijas parlamenta balsojumu, Eiropadomes prezidents Donalds Tusks jau izlēmis 10.aprīlī sasaukts ārkārtas ES samitu.

Piektdienas balsojums nozīmē, ka Londona nav spējusi iekļauties iepriekšējā samitā noteiktajā termiņā, lai "Brexit" tiktu atlikta līdz 22.maijam, kad Apvienotā Karaliste varētu aiziet no bloka saskaņā ar novembrī panākto vienošanos.

Tagad vienīgā iespēja Mejai ir līdz 12.aprīlim lūgt "Brexit" atlikšanu uz ilgāku laiku, taču tad Lielbritānijai maija beigās nāksies piedalīties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.

Kārtējo reizi pārliecinošam deputātu vairākumam nobalsojot pret viņas panākto vienošanos, Meja atzinusi, ka Lielbritānijai tagad būs jāmeklē "alternatīvs ceļš".

Tas "gandrīz noteikti" ietver EP vēlēšanu rīkošanu, norādījusi Meja, lai gan iepriekš viņa paudusi viedokli, ka šī iespēja ir ļoti nevēlama.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu