Mūžībā aizgājusi grafiķe Dzidra Ezergaile

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Dzidra Ezergaile
Dzidra Ezergaile Foto: publicitātes

Mūžībā aizgājusi māksliniece Dzidra Ezergaile (1926 - 2013). Atvadīšanās no Ezergailes notiks piektdien, 12. jūlijā plkst.13.00 Alūksnes lielo kapu kapličā, pilsētas informācijas portālam Aluksne24.lv pavēstīja Alūksnes muzejs.

Ezergaile dzimusi 1926. gada 11. aprīlī Rīgā. Tēva Jāņa Ezergaiļa dzimtas sākumi ir Balvu pusē, bet mātes Emīlijas dzimtas saknes ir Saldus puses Blīdenē.

Kā informē Alūksnes muzejs, sākotnēji māksliniece studējusi arhitektūru, tad uzsākusi mācības Latvijas Valsts Mākslas akadēmijas grafikas nodaļā. Pirmā darba vieta ir žurnāls "Padomju Latvijas Sieviete", kur Ezergaile, kā mākslinieciskā redaktore, nostrādājusi līdz pensijai. Mākslas izstādēs piedalījās no 1956. gada. 

Mākslinieces rokraksts saglabājās nemainīgs līdz pat cienījamam vecumam, izmantojot oforta tehniku. Šis tehniskais paņēmiens bijis noteicošs mākslinieces rokraksta izveidē, kam raksturīgas grafiski stingras, ģeometriskas formas. Galvenais žanrs, kurā autore darbojās bija portreti un ainava, tomēr tā nav reālistiski tieša dabas atdarināšana – darbos redzams dzimtās zemes, literatūras vērtību un subjektīvi radītas mitoloģijas apvienojums. Ezergailei tuvas bija latviešu tautasdziesmas, kurās iekodēts domas un dzīves patiesību dziļums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu