Aizvadītajā diennaktī kūla degusi vairāk nekā 174 hektāru platībā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Aizvadītajā diennaktī Latvijā dzēsti vairāk nekā 100 pērnās zāles ugunsgrēki, kuru kopējā degšanas platība bija 174 hektāri, pavēstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Inta Palkavniece.

Viņa uzsvēra, ka, iespējams, kūlas degšanas rezultātā vakardien nodega vairākas ēkas - Daugavpils novadā un Kalkūnes pagastā, degot kūlai 30 hektāru platībā. Liesmas pārmetās uz pamestu saimniecības ēku, kas dega 30 kvadrātmetru platībā, bet Daugavpils novada Demenes pagastā, kur kūla dega trīs hektāru platībā, aizdegās arī neapdzīvota ēka 70 kvadrātmetru platībā.

Palkavniece atzīmēja, ka vakardien ugunsdzēsēji un glābēji devās arī uz Niderkunes ielu Daugavpilī, kur kūla dega 20 hektāru platībā, Ķeguma novada Birzgales pagastu - 15 hektāri, Dzirciema ielu Rīgā un Brjanskas ielu Daugavpilī - katrā 12 hektāri, kā arī Preiļu novada Pelēču pagastu un Bauskas novada Brunavas pagastu, kur attiecīgi katrā vietā tika dzēsta degoša kūla 10 hektāru platībā.

Kopumā aizvadītajā diennaktī VUGD saņēma 162 izsaukumus, no kuriem 125 bija uz ugunsgrēkiem, tostarp 102 uz kūlas ugunsgrēkiem, 16 uz glābšanas darbiem un bija 21 maldinājums.

Palkavniece sacīja, ka saistībā ar kūlas ugunsgrēkiem, liekas, ka ik pavasari siltais un saulainais laiks ir kā signāls kūlas dedzinātājiem. VUGD aicina iedzīvotājus labāk pavadīt laiku ar ģimeni, sakopt pagalmu vai sarīkot pikniku, bet nededzināt pērno zāli.

"Jāņem vērā, ka dedzinot cilvēks pakļauj riskam pats sevi, savus tuviniekus, īpašumu un arī iznīcini daudz vērtīgus augus, kukaiņus, mazos dzīvniekus un putnu ligzdas," atzina Palkavniece.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un administratīvi sodāma rīcība. VUGD aicina iedzīvotājus sakopt sev piederošās teritorijas bez kūlas dedzināšanas un gadījumos, ja ir izcēlies kūlas ugunsgrēks - nekavējoties zvanīt 112.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu