IDB pulkvežleitnantu Možeiko tur aizdomās par policijas resursu izmantošanu privātas BMX trases izbūvē (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Armands Možeiko.
Armands Možeiko. Foto: Ieva Čīka/LETA

Šonedēļ atstādināta Valsts policijas augsta amatpersona, kas atbildēja par materiālo bāzi - ieročiem, jauniem formas tērpiem, transportlīdzekļiem. Iekšējās drošības birojs pulkvežleitnantu Armandu Možeiko tur aizdomās par policijas resursu izmantošanu privātas BMX trases  izbūvē, sporta veidā, kurā trenējas Možeiko dēli, vēstī raidījums "Nekā personīga".

Tomēr Iekšējās drošības birojs uzskata, ka Možeiko ir ilglaicīgi izmantojis dienesta stāvokli, nepamatoti lietojis policijas transportu un trasē nodarbinājis arī policijas darbiniekus. Dienests arī atklāj, ka Možeiko dzīvesvietā kratīšanā atrasti skaidrā naudā vairāki desmiti tūkstoši eiro. Izmeklēšana turpinās. 

2016.gadā Ādažu novada pašvaldībā vērsās sabiedriskā labuma organizācija sporta klubs BMX Ādaži. Biedrība ierosināja, lai dome  zemes gabalu degradētā teritorijā  nodotu tai bezatlīdzības lietošanā.  Uz zemes gabala  bija plānots izveidot  BMX trasi.

Līgumu uz 10 gadiem noslēdza biedrības valdes loceklis, bet faktiskos darbus gan juridiski, gan praktiski kārtoja Valsts policijas darbinieks Armands Možeiko.

Pašvaldība darījumu uzskatīja par ieguvumu, jo ar vienu  piegājienu, viņuprāt,  tiks attīstīta degradēta teritorija,  iekārtots atpūtas parks un pašvaldībai tas nebūs jāuztur.

Vaicāts, cik tālu Možeiko kā Ādažu iedzīvotājs bijis iesaistīts šajā projektā, Guntis Porietis, Ādažu novada domes izpilddirektors, atbild: "Cik atceros Možeiko bija klāt tajās domes sēdēs, kurās tika izskatīts jautājums  par zemes nodošanu bezatlīdzības lietošanā."

Teritorijas labiekārtošanai bija jānotiek trijās kārtās, ar norunu, ka trasi  pabeigs 2022. gadā. Aktīvākie darbi noritēja pagājušajā vasarā. Možeiko aktivitātes nebija noslēpums. Viņa klātbūtne trases talkās  redzama gan  sporta kluba BMX  Ādaži mājas lapā, gan Facebook  profilā. Biedrības valdes loceklis Ģirts Lūsis stāsta,ka Možeiko gribējis, lai trasi nodot viņa pārziņā, jo ar BMX sporta veidu nodarbojušies viņa dēli. 

Citādi domā Iekšējās drošības birojs, kas ķer iekšlietu sistēmas negodīgos darbiniekus . Dienests  savācis pierādījumus, ka vismaz 3 policijas šoferi bijuši nodarbināti trasē darba laikā.

Tāpat trases vajadzībām izmantota policijas tehnika. Un ar policijas vieglo transportu Možeiko regulāri braucis uz Ādažiem kārtot dažādus jautājumu sporta parka sakarā. Birojs šonedēļ Možeiko aizturēja. Mēģinājums viņam piemērot apcietinājumu cieta neveiksmi un pret 20 tūkstošu lielu drošības naudu Možeiko jau pēc dienas bija brīvībā.

Armands Možeiko iekšlietu sistēmā strādā no 1990. gada. Pāvaldes vadītāja amatā Možeiko atbildēja par  jaunu ieroču, formas tērpu un automašīnu iegādi policijas vajadzībām. Možeiko saka, ka nezina, kurš un kādām vajadzībām izmantojis Bobcatu, un policijas darbinieku iesaistīšanās trases iekārtošanā bijusi viņu brīva izvēle. 

Kriminālprocess sākts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, iespējamu dokumentu viltošanu. Možeiko apgalvo - ja vien policija prasīs atlīdzināt izdevumus par  degvielu, ko viņš izmantojis savām privātajām vajadzībām, viņš to esot gatavs atmaksāt.

Iekšējās drošības birojs uzsver, ka izmeklēšana vēl ir pašā sākumā, un tam ir daudz jautājumu, piemēram, kā pie policijas darbinieka Možeiko, kura dzīvesbiedre arī ir policiste , mājās skaidrā naudā glabājās lielas naudas summas un kāda ir to izcelsme.

Iekšējās drošības biroja priekšnieks, Valters Mūrnieks, apstiprina: "Arī skaidrā nauda ir izņemta kratīšanu laikā. Tas ko es varu teikt, ka tie ir vairāki desmiti tūkstoši skaidrā naudā."

Možeiko vārds iepriekš parādījies vēl vairākos dīvainos policijas iepirkumos. No tiem skaļākais bija automašīnu iepirkums, kur uzņēmējs centās apmuļķot  policiju,  piegādājot transportlīdzekļus ar konkursam neatbilstošu dzinēja emisiju daudzumu. Tā dēvētajā  Euro 6 sāgā, Možeiko kā šī iepirkuma kontaktpersonu atstādināja.  Dienesta pārbaudē secināja, ka Možeiko nevarēja zināt, ka piegādātāja dokuments bijis viltojums, un viņš drīz amatā atgriezās.

Ints Ķuzis: "Pierādīt, ka viņš ir iesaistīts šajā lietā, nevarējām, sakarā ar ko viņam bija piemērots disciplinārsods. Un viņš tika iecelts amatā."

Raidījums: "Un jūs turpinājāt uzticēties viņam un uzticējāt materiālo  bāzi?"

Ķuzis: "Jā, jo būsim godīgi  viņa darba organizatora spējas, šīs zināšanas šajā jomā, nebija nevienā brīdī šaubas, ka viņš saprot, ko viņš dara, un šis postenis ir tā vieta, kur viņš jūtas labi un kur viņš visu saprot."

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens ir bargs: "Notiek dienesta pārbaude policijā un es prasīšu arī skaidrojumus Ķuzim par darba organizāciju. Kā tas vispār varēja notikt!"

Jaunais ministrs noskaņots kareivīgi, iecietības laiks  pret negodīgām personām esot beidzies. Ja sākotnējā informācija apstiprināsies, Ķuzim būs jāatbild, kā uzraudzības sistēmā varēja būt tādi robi. Ģirģenam piekrīt Iekšējās drošības biroja vadītājs. Vairāku gadu laikā birojs regulāri pieķēris policistus zogam degvielu, reizēm gam lietas rosinātas  par mazām summām, taču nesen kādā lietā zudums bijis rekordliels - Policijas koledžā pazudušas piecas tonnas degvielas. 

"Diemžēl turpinās situācija, kad iekšējā kontroles sistēma valsts policijā neiztur kritiku, ir bijuši šie neskaitāmie degvielas piesavināšanās gadījumi, nu ir šis gadījums. Un droši vien vietā ir minēt, ka vienā no mūsu lietvedībā  esošajiem kriminālprocesiem esam konstatējuši,kad ir nozagta degviela vairāk nekā 5 tonnas, ne vairs kannām, litriem, bet jau tonnām. 

Tā kā ir ļoti nopietns brīdis, kad būtu ļoti rūpīgi jāpārskata šī te sistēma.  Riski paliek, ar šiem riskiem neviens nestrādā. Vai arī strādā nepietiekami," saka Mūrnieks. 

Par pārkāpumiem iepirkumos sodīts arī pats Valsts policijas šefs Ints Ķuzis, tiesa,  administratīvi. Vienā gadījumā viņš izmaksāja avansu  autotransporta iepirkumā prezidentūras vajadzībām, ko viņš nedrīkstēja darīt. Otro reizi IDB saskatīja, ka Ķuzis pārkāpis iepirkuma nosacījumus izvēloties komersantu, kas mirušos nogādātu morgā. Ķuzis saprot, ka formāli iepirkuma likumu pārkāpis, bet  ir gatavs aizstāvēt katru savu darbību. Par otro pārkāpumu šobrīd rit tiesvedība.

Ķuža pilnvaru laiks vēl ir divi gadi.

"Šie divi gadi, kas VP priekšniekam amatā ir atlikuši, mana sajūta saka, ka Ķuža kungs nepretendēs uz vēl vienu amata termiņu. Tāpēc ir jānotiek darbam pie cienījama aizstājēja atrašana," norāda bijušais iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. 

Možeiko versijā - Iekšējās drošības policijas priekšnieka Inta Ķuža uzdevumā šo lietu pret viņu ir safabricējis, lai atriebtos, par Možeiko sniegtu informāciju dienestiem saistītā ar iepirkumiem iekšlietu sistēmā. Možeiko neatklāja ne kas tā ir par Ķuzim neglaimojošo informāciju, ne arī kuram tieši dienestam viņš šo informāciju būtu nodevis. 

Tikmēr savam iznākumam tuvojas izmeklēšana tā dēvētajā euro 6 lietā. Raidījuma rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka apsūdzības visdrīzāk būs komersantiem, autotirgotājiem, kuri policiju centās apkrāpt ar konkursam neatbilstošām automašīnām. IDB nav izdevies pierādīt, ka policijā būtu bijušas personas, kuras būtu līdzvainīgas uzņēmēju plānotajā afērā.  

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu