Vēlēšanas Ukrainā: zināmi pirmie vēlētāju aptauju rezultāti (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Volodimirs Zelenskis
Volodimirs Zelenskis Foto: Reuters / Scanpix

Kamēr prezidenta vēlēšanas Ukrainā tuvojas noslēgumam, medijos publicēti pirmo vēlētāju aptauju (exit polls) rezultāti. Saskaņā ar plkst.20.00 pēc vietējā laika publicētajiem nobalsojušo aptaujas rezultātiem, visvairāk balsu ieguvis "šovmenis" Volodimirs Zelenskis, taču svinēt uzvaru viņš vēl nevarēs, jo ar aptauju uzrādīto balsu skaitu viņam tik un tā nāktos piedalīties vēlēšanu otrajā kārtā.

Nacionālās vēlētāju aptaujas dati liecina, ka Zelenskis izvirzījies vadībā ar 30,6% vēlētāju balsu. 17,8% uzrunāto vēlētāju sacīja, ka balsojuši par pašreizējo Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, bet 14,2% balsi atdevuši par bijušo Ukrainas premjerministri Jūliju Timošenko, ziņo Ukrainas valdības aģentūra "Ukrinform".

Pārējie 36 kandidāti ieguvuši mazāk nekā 10% balsu, liecina aptaujas.

Reakcija uz vēlētāju aptaujas rezultātiem Zelenska kampaņas štābā:

Balsu skaitīšana ir sākusies.

Telekanāla "112 Ukraina" vēlētāju aptauja uzrāda līdzīgus rezultātus. Tajā 30,7% respondentu atbildēja, ka balsojuši par Zelenski, savukārt 18,6% balsi atdevuši Porošenko, bet 13,9% - Timošenko.

Komentējot aptauju rezultātus, Zelenskis sacīja, ka "tas ir tikai pirmais solis uz lielo uzvaru".

"Mums vienalga, ar ko kopā būt otrajā kārtā. (..) Mēs esam jauni cilvēki, mēs negribam redzēt visu to pagātni savā nākotnē, mūsu valsts nākotnē," teica Zelenskis brīfingā savā priekšvēlēšanu štābā Kijevā.

Savukārt Porošenko savā priekšvēlēšanu štābā sacīja, ka aptauju rezultāti ir "skarba mācība man un varai kopumā. Tas ir iemesls strādāt, lai labotu mūsu kļūdas".

Timošeno vēlētāju aptaujas nodēvējusi par "pērkamo socioloģiju" un norādīja, ka to vietā jāgaida reālie vēlēšanu rezultāti.

Tikmēr Porošenko pateicies visiem, kuri devās vēlēt. 

"Pateicos visiem vēlētājiem, kuri šodien nepalika mājās," raksta Porošenko. "Lai arī par ko jūs nobalsojāt, jūs esat parādījuši, ka esat atbildīgi pilsoņi, kuriem rūp savas valsts nākotne."

Vēlēšanu otrā kārta notiks 21.aprīlī.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu