Lielbritānijas parlaments balsos par alternatīviem "Brexit" scenārijiem

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Lielbritānijas parlaments, kas trešo reizi noraidījis premjerministres Terēzas Mejas panākto "Brexit" vienošanos, pirmdien atkārtoti mēģinās panākt vienošanos par alternatīvu risinājumu.

Parlamentā paredzēti vairāki tā dēvētie indikatīvie balsojumi, cenšoties atrast tādu "Brexit" stratēģiju, kas varētu baudīt likumdevēju vairākuma atbalstu.

Pagājušajā trešdienā notikušajos balsojumos vairākumu neguva neviens no piedāvātajiem astoņiem alternatīvajiem risinājumiem, taču šķiet, ka šobrīd sācis veidoties atbalsts zināma veida muitas ūnijas saglabāšanai ar Eiropas Savienību (ES).

Lai gan šis scenārijs apmierinātu proeiropeiski noskaņotos Mejas kabineta locekļus, tas var izraisīt pārējo ministru dumpi, kas varētu nopietni apdraudēt valdības izdzīvošanu.

"Brexit" atbalstošā Andrea Līdsoma, kas atbildīga par valdības dienaskārtības uzturēšanu parlamenta apakšpalātā, savākusi desmit ministru parakstus zem vēstules, kurā pieprasīts, lai izstāšanās no ES netiktu atlikta ilgāk kā līdz 22.maijam.

Vēstulē ir arī prasība, lai Meja turētu savu priekšvēlēšanu solījumu izstāties no ES muitas ūnijas un kopīgā tirgus, lai Londona iegūtu tiesības patstāvīgi slēgt tirdzniecības līgumus ar trešajām valstīm.

Tādējādi lēmums palikt muitas ūnijā ar ES var izraisīt masveida ministru demisiju.

Taču arī proeiropeiski noskaņoto kabineta locekļu prasību ignorēšana var novest pie tāda paša rezultāta.

Tāpēc arvien ticamāka kļūst pirmstermiņa vēlēšanu iespēja, lai gan toriju deputāti, kas pārstāv abas nometnes, pauduši apņēmību bloķēt neuzticības izteikšanu Mejas kabinetam, kam parlamentā nepieciešams divu trešdaļu vairākums.

Tikmēr svētdien publicētie aptaujas rezultāti liecina, ka konservatīvo atbalsts krities par septiņiem procentpunktiem un ārkārtas vēlēšanu gadījumā visvairāk balsu varētu iegūt Džeremija Korbina vadītie opozīcijā esošie leiboristi.

Vienlaikus aptauja liecina, ka neliels vairākums britu šobrīd priekšroku dotu atkārtota "Brexit" referenduma sarīkošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu