Vēlēšanas Ukrainā: ko nozīmēs komiķa kļūšana par prezidentu? (44)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Volodimirs Zelenskis
Volodimirs Zelenskis Foto: AFP/SCANPIX

Pirms trīsarpus gadiem Ukrainas televīzijā sāka demonstrēt seriālu “Tautas kalps” - tajā ir par skolotāju, kurš kļūst par Ukrainas prezidentu. Valstī, kur nauda un oligarhi ilgstoši dominējuši politikā, šāda notikumu attīstība ir valdzinoša, un tieši tāpēc “Tautas kalps” Ukrainā bauda milzu popularitāti. Seriāla galveno varoni atveido ukraiņu komiķis Volodimirs Zelenskis. Pēc svētdien notikušās Ukrainas prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas vadībā ir tieši Zelenskis, un tas nozīmē, ka “seriāla prezidentu” no īstā Ukrainas prezidenta amata šķir vairs tikai viens solis, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Vai reālā dzīve sāk līdzināties televīzijai, vai arī Ukraina piedzīvo izsmalcinātu, 21. gadsimta “vēlēšanu nozagšanu”?

Visa Zelenska priekšvēlēšanu kampaņa bija balstīta būšanā atšķirīgam un  tradicionālo vēlēšanu kampaņu priekšrakstu neievērošanā.

Zelenskim nebija priekšvēlēšanu pasākumu un runu tradicionālā izpratnē, viņam arī nebija neskaitāmu uzmundrinošu video sociālajos tīklos.

41 gadu vecais Zelenskis savu nezināšanu uzdeva par priekšrocību un atklāti atzina, ka viņam neesot stingru politisku uzskatu.

“Nav solījumu, nav sarūgtinājuma,” - tas uzskatāms par vienu no spilgtākajiem Zelenska priekšvēlēšanu izteikumiem.

Janvāra beigās BBC korespondents pavadīja dienu kopā ar Zelenski – tas notika laikā, kad viņš iesniedza oficiālu pieteikumu dalībai prezidenta vēlēšanās.

Ņemot vērā to, ka Zelenskis ir komiķis, viņš arī dzīvē rada patīkama un jautra cilvēka iespaidu.

Tas, ka Zelenska politiskie uzskati vēl ir tikai veidošanās procesā, bija skaidri redzams viņa priekšvēlēšanu kampaņas laikā.

Viņš izteicies, ka, viņaprāt, Ukrainas iedzīvotāji jaunā līdera krēslā vēlētos redzēt kādu “jaunu personu, kādu ar cilvēcīgu seju”.

Sarunā ar BBC korespondentu Zelenskis izsaka apņemšanos izbeigt šaušanu Austrumukrainā, tomēr nesniedz konkrētas idejas, kā tieši viņš plāno to izdarīt.

Līdzīga situācija ir arī ar vēl vienu Ukrainā svarīgu jautājumu – iedzīvotāju aizbraukšanu no valsts.

Visu priekšvēlēšanu kampaņas laiku Zelenskim nācies taisnoties par viņa saistību ar pretrunīgi vērtēto Ukrainas oligarhu Igoru Kolomoiski.

Zelenskis noliedz, ka viņš būtu Kolomoiska marionete, tomēr saistība starp abiem nav noliedzama – gan “Tautas kalps”, gan citas Zelinska humora trupas pārraides tiek demonstrētas Kolomoiskim piederošajā televīzijas kanālā.

Šī saikne radījusi bažas par to, ko Zelenskis varētu būt apsolījis oligarham par palīdzību.

Zelenskis gan uzsver, ka viņa ievēlēšanas gadījumā Kolomoiskis nesaņemšot īpašu attieksmi no Ukrainas valsts iestādēm.

Svētdien notikušajā Ukrainas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā Zelenskis saņēma visvairāk balsu. Otrajā kārtā, kas notiks pēc trīs nedēļām, viņš sacentīsies par pašreizējo Ukrainas prezidentu Petro Porošenko.

Uzvara pirmajā kārtā nebūt negarantē, ka Zelenskis uzvarēs arī otrajā kārtā.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu