Lielbritānijas parlaments vēlreiz noraida alternatīvos "Brexit" scenārijus

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas parlaments pirmdienas vakarā atkārtoti noraidīja visus "Brexit" plānus, kas bija izstrādāti kā premjerministres Terēzas Mejas panāktās "Brexit" vienošanās alternatīvas, nepilnas divas nedēļas pirms gaidāmās valsts izstāšanās no Eiropas Savienības (ES).

Tā sauktajos indikatīvajos balsojumos neviena no četrām alternatīvām neguva deputātu vairākuma atbalstu, tomēr vislielākais atbalsts bija priekšlikumiem sarīkot otru referendumu un vienoties par pastāvīgu muitas ūniju ar ES.

Pirmais scenārijs, kas paredzēja aicināt valdību vienoties par pastāvīgu muitas ūniju ar ES, tika noraidīts ar 276 balsīm pret 273.

Otrais scenārijs "Kopējais tirgus 2.0" paredzēja pieņemt Mejas "Brexit" nosacījumus, bet pieprasīt viņai vienoties par jaunu ES muitas saskaņojumu un dalību ES vienotajā tirgū. Tas tika noraidīts ar 282 balsīm pret 261.

Trešais scenārijs par otra referenduma plāniem tika noraidīts ar 292 balsīm pret 280.

Ceturtais scenārijs, kas paredzēja instruēt valdību atsaukt likumdošanas aktus par izstāšanos no ES dienu pirms gaidāmās izstāšanās, tika noraidīts ar 292 balsīm pret 191.

Arī pagājušajā trešdienā notikušajos balsojumos vairākumu neguva neviens no toreiz piedāvātajiem astoņiem alternatīvajiem risinājumiem. Pēc tam alternatīvu skaits tika samazināts līdz četrām.

Foto: Brexit atbalstītāju demonstrācija Londonā

Parlaments jau trīs reizes ir noraidījis Mejas "Brexit" vienošanos, bet "Brexit" ministrs Stīvs Barklajs deva mājienu, ka valdība šonedēļ varētu sarīkot ceturto balsojumu par to un novērst ilgāku "Brexit" atlikšanu, kura nozīmētu Eiropas Parlamenta vēlēšanu maijā rīkošanu arī Lielbritānijā.

Viņš brīdināja, ka citādi Lielbritānijai vajadzētu izstāties no ES jau 12.aprīlī bez vienošanās.

"Ministru kabinets no rīta tiksies, lai apspriestu šīvakara balsošanas rezultātus un to, kā mums rīkoties tālāk," sacīja Barklajs.

ES ir noteikusi Lielbritānijai 12.aprīļa termiņu, līdz kuram vai nu jāpieņem Mejas "Brexit" vienošanās, jāatrod altenatīva, vai jāizstājas no ES bez vienošanās.

ES ir sasaukusi ārkārtas samitu 10.aprīlī un brīdinājusi, ka Lielbritānija bez "Brexit" plāna riskē 12.aprīlī pēkšņi saraut attiecības ar savu lielāko tirdzniecības partneri, radot smagas ekonomiskas sekas.

"Mēs esam bijuši ļoti pacietīgi ar mūsu britu draugiem, bet pat pacietība izsīkst," Itālijas telekanālam "Rai 1" paziņoja Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers.

"Smags "Brexit" kļūst gandrīz neizbēgams," pēc britu parlamenta balsojumiem sacīja Eiropas Parlamenta "Breksita" komitejas vadītājs Gijs Verhofstats.

Kad britu parlamentārieši atkal sanāks kopā trešdien, "Lielbritānijai ir pēdējā iespēja iziet no strupceļa vai stāties pretī bezdibenim," teica Verhofstats.

Foto: Brexit pretinieku demonstrācija Londonā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu