ASV aptur F-35 piegādes Turcijai pēc tās lēmuma pirkt Krievijas ieroču sistēmu (8)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV pirmdien paziņoja, ka aptur visas piegādes un sadarbību ar Turciju iznīcinātāju F-35 programmā pēc tam, kad Turcija uzstāja uz Krievijas ieroču sistēmas pirkšanu.

ASV pēc vairākus mēnešus ilgiem brīdinājumiem paziņoja, ka Turcijas lēmums iegādāties Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu S-400 nav savienojams ar atlikušo F-35 programmas daļu.

"Līdz nepārprotamam Turcijas lēmumam atteikties no S-400 piegādes, ir apturētas ar Turcijas F-35 operatīvo spēju atbalstu saistītās piegādes un pasākumi, kamēr turpinās mūsu dialogs ar Turciju par šo svarīgo lietu," teikts Pentagona paziņojumā.

ASV amatpersonas ir paudušas bažas par to, ka NATO dalībvalsts Turcijas militāra sadarbība ar Krieviju var novest pie tā, ka Krievija iegūtu F-35 datus, lai uzlabotu S-400 precizitāti Rietumvalstu lidaparātu notriekšanai.

Pentagons paziņoja, ka ir sācis meklēt citus avotus F-35 detaļu ražošanai, kuras tika izstrādātas Turcijā.

"Mēs izsakām lielu nožēlu par pašreizējo situāciju ar mūsu partnerību F-35 jomā, bet [ASV Aizsardzības ministrija] sper apdomīgus soļus, lai aizsargātu kopīgās investīcijas mūsu svarīgajā tehnoloģijā," teikts paziņojumā.

Krievijas ieroču sistēmas iegāde ir ļoti neparasts solis NATO dalībvalstij.

ASV paziņoja par piegāžu apturēšanu divas dienas pirms tam, kad Vašingtonā ir gaidāma 29 NATO dalībvalstu ārlietu ministru ierašanās uz Ziemeļatlantijas alianses 70.gadskārtas atzīmēšanu.

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu pagājušajā nedēļā Turcijā tikās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un uzstāja, ka S-400 iegāde notiks.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu