Ukrainas vēlēšanu otrajā kārtā Zelenskis stāsies pretī Porošenko (44)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Ukrainas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā iekļuvis komiķis Volodimirs Zelenskis un pašreizējais valsts galva Petro Porošenko, liecina provizoriskie balsu skaitīšanas rezultāti. 

Saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc 97,75% biļetenu apstrādes, Zelenskis ieguvis 30,26% balsu, bet par Porošenko balsojuši 15,92% vēlētāju.

Trešajā vietā ar 13,38% balsu palikusi ekspremjere Jūlija Timošenko, kurai seko prokrieviski noskaņotais kandidāts Jurijs Boiko, par kuru nobalsojuši 11,65% ukraiņu.

Neviens no pārējiem 35 kandidātiem nav spējis pārvarēt 10% atzīmi. 1,18% balsošanas biļetenu ir atzīti par nederīgiem. Kopumā vēlēšanās piedalījušies 63,48% balsstiesīgo vēlētāju.

Vēlēšanu otrā kārta notiks 21.aprīlī.

Porošenko ir līderpozīcijās divos Rietumukrainas apgabalos - Ternopiļas un Ļvivas, bet Timošenko vienā - Ivanofrankivskas apgabalā, savukārt Boiko ir līderis divos Austrumukrainas apgabalos - Doņeckas un Luhanskas.

Visos pārējos Ukrainas apgabalos un galvaspilsētā Kijevā līderis ir Zelenskis.

Apkopojot ārzemju iecirkņos nodotās balsis, konstatēts, ka tur vislielākie panākumi bijuši pašreizējam valsts galvam. Porošenko ārzemēs saņēmis 40% balsu.

Porošenko ir līderis Austrālijā, ASV, Īrijā, Nīderlandē, Norvēģijā, Taizemē un Šveicē.

Savukārt Zelenskis visvairāk balsu saņēmis 17 citās valstīs, arī Latvijā. Boiko ir līderis Igaunijā un Moldovā.

Lai nobalsot varētu karavīri, kas dien Donbasā, tika izveidoti 79 īpašie balsošanas iecirkņi, un tur par pašreizējo bruņoto spēku virspavēlnieku Porošenko nobalsojis vien nedaudz vairāk karavīru nekā par komiķi Zelenski. Porošenko saņēmis 11,6 tūkstošus, bet Zelenskis - 11,3 tūkstošus balsu.

Ukrainā svētdien notikušās prezidenta vēlēšanas raksturoja konkurence un laba organizācija, pirmdien paziņojusi Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), kas novēroja vēlēšanas.

"Vēlētājiem bija plaša izvēle un viņi aktīvi balsoja," preses konferencē paziņoja EDSO īpašais koordinators Ilka Kanerva.

Vēlēšanām sekoja līdzi vairāk nekā 50 EDSO novērotāju komandas.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu