Astronomi, iespējams, pirmo reizi nofotografējuši melno caurumu (26)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Nākamajā nedēļā, 10. aprīlī, Eiropas Dienvidu observatorija (EDO) plāno paziņot kaut ko ļoti nozīmīgu, tomēr neviens īsti nezina, kas tas ir. Tiesa, pastāv liela iespēja, ka pirmo reizi vēsturē tiks publicēta melnā cauruma fotogrāfija.

Nofotografēt melno caurumu nav viegli. No tiem nevar izkļūt gaisma, turklāt pat tuvākais melnais caurums atrodas ļoti tālu. Tomēr astronomi jau kādu laiku plāno nofotografēt melno caurumu “Sagittarius A*”, kas atrodas mūsu galaktikas centrā – 25 tūkstošu gaismas gadu lielā attālumā.

EDO par plānu nofotografēt melno caurumu paziņoja 2017. gadā, sakot, ka šī uzdevuma izpildei tiks izmantoti seši pasaulē lielākie radioteleskopi, to skaitā ALMA teleskops Čīlē un Džeimsa Klerka Maksvela teleskops Havaju salās.

Zinātnieki cerēja iemūžināt tieši melnā cauruma virsmu jeb tā saucamo notikumu horizontu. Tā ir robeža, kuru nespēj šķērsot pat gaisma. Notikumu horizontā ir tik spēcīga gravitācija, ka gaisma nonāk melnā cauruma orbītā, līdzīgi kā planētas atrodas zvaigžņu orbītā. Ar teleskopu, iespējams, to var novērot un iemūžināt.

Nākamnedēļ mēs uzzināsim, vai astronomiem ir izdevies realizēt savus plānus un pirmo reizi vēsturē fotogrāfijā iemūžināt melno caurumu.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu