Čikāgā pēc apsūdzību atsaukšanas seriāla "Empire" zvaigznei notiek protesti

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Čikāgā saistībā ar apsūdzību atsaukšanu televīzijas seriāla "Empire" zvaigznei Džasijam Smoletam (Jussie Smollet), kurš bija apsūdzēts rasistiska un homofobiska uzbrukuma inscenēšanā un policijas maldināšanā, pirmdien demonstrācijās pulcējās vairāki simti pretējo nometņu atbalstītāji.

Pieprasot Kuka apgabala štata prokurores Kimas Foksas atkāpšanos, pie pie Foksas biroja demonstrācijā pulcējās Čikāgas policijas biedrības pārstāvji.

Kontrdemonstrācijā pulcējās mazākas aktīvistu grupas, arī Čikāgas Alianse pret rasismu un politiskām represijām. Šai nometnei atbalstu paudis mācītājs Džesijs Džeksons.

Smolets, kurš pats ir melnādainais un gejs, tika apsūdzēts, ka varasiestādēm melojis par Čikāgā it kā pieredzētu rasistisku un homofobisku uzbrukumu.

Tomēr pagājušajā nedēļā prokuratūra atsauca visas Smoletam izvirzītās apsūdzības apmaiņā pret sabiedriskajiem darbiem un galvojumam iemaksātās 10 000 dolāru lielās drošības naudas paturēšanu.

Foto: SCANPIX

Prokuratūras lēmums, kura pieņemšanā, kā apgalvo Foksa, viņa pati nav bijusi iesaistīta, izsauca asu policijas superintendanta Edija Džonsona un Čikāgas mēra Rama Emanuela reakciju, kas notikušo raksturoja kā "justīcijas sakāvi".

Smolets sākotnēji apgalvoja, ka 29. janvārī divi maskās tērpti baltādaini vīrieši viņam Čikāgas centrā uzbrukuši, izkliedzot rasistiskus un homofobiskus apvainojumus.

Daudzi komentētāji vēstis par it kā notikušo uzbrukumu skaidroja kā pierādījumu ASV pieaugošajai neiecietībai, turklāt aktieris saņēma neskaitāmus atbalsta apliecinājumus.

Tomēr nākamo nedēļu laikā 36 gadus vecais aktieris, kas sākotnēji tika uzskatīts par upuri, kļuva par aizdomās turamo.

Policija aizturēja divus vīriešus, kas piedalījušies uzbrukuma inscenēšanā. Viņi abi ir Nigērijas izcelsmes melnādainie, turklāt, kā noskaidrojās, bijuši ar Smoletu pazīstami. Viņu liecībās lielā mērā bija balstītas Smoletam izvirzītās apsūdzības.

Aktieris policijai apgalvoja, ka uzbrucēji arī saukuši "šī ir MAGA zeme", izmantojot ASV prezidenta Donalda Trampa kampaņas saukļa "Make America Great Again" ("Padarīsim Ameriku atkal diženu") pazīstamo abreviatūru.

Smoletam celtajām apsūdzībām tika gūti pierādījumi, izpētot telefona īsziņu un zvanu datus, kā arī bankas čeka informāciju, skaidroja likumsargi.

Kā pagājušajā nedēļā telekanālam ABC skaidroja Čikāgas mērs, apsūdzības Smoletam atsauktas, jo viņš ir slavens.

Foto: SCANPIX

"Izskatās, ka tāpēc, ka viņš ir aktieris, cilvēks ar ietekmi, pret viņu izturējās savādāk nekā pret jebkuru citu," vaicāts, vai lēmums par apsūdzību atsaukšanu skaidrojams ar korupciju, norādīja Emanuels.

Viņš žurnālistam Džordžam Stefanopolusam vaicāja - kā pret viņu izturētos, ja cilvēki uzzinātu, ka viņš, būdams ebreju izcelsmes mērs, uz savas mājas lieveņa būtu uzkrāsojis svastiku, lai izpelnītos līdzjūtību.

"Jums šķiet, ka es tiktu cauri sveikā ar divām sabiedrisko darbu dienām Līgā pret apmelošanu? Tiešām? Tas nav godīgi," uzsvēra mērs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu