Latvijas boksa cerība - dvīņi Savdoni devušies apliecināt sevi ASV

Deniss Savdons, Romāns Karmazins, Artjoms Savdons Foto: No personīgā arhīva
CopyDraugiem X Whatsapp

Pašlaik 22 gadus vecie dvīņubrāļi Artjoms un Deniss Savdoni salīdzinoši nesen piedzīvoja debiju profesionālajā boksā, aizvadot dažas cīņas tepat Latvijā. Taču nu viņi jau ir devušies uz saulaino Kaliforniju, Losandželosu (ASV), kur centīsies savu talantu parādīt boksa elitei. Ietekmīgi cilvēki ir jau pamanījuši Latvijas jaunos bokserus.

Pirmie soļi profesionālajā boksā un ceļš uz Losandželosu

TVNET sazvanījās ar brāļiem 29. martā ap pusnakti pēc Latvijas laika, kamēr Losandželosā bija apmēram dienas vidus (plkst. 15). Viņiem tobrīd tā bija trešā diena kopš ierašanās ASV.

Kā jau tas bieži ir ar dvīņiem, brāļi pēc izskata ir ļoti līdzīgi. Par laimi svešam cilvēkam viņus atšķirt nav grūti, jo Artjoms ir ataudzējis bārdu. Viņš ir arī pusotru minūti vecāks par Denisu.

Brāļi debiju profesionālajā boksā piedzīvoja 2017. gadā. Artjoms ir aizvadījis četras, bet Deniss trīs cīņas. Visus dueļus brāļi ir uzvarējuši, turklāt daži pretinieki viņiem ir bijuši ar krietni lielāku pieredzi.

Artjoms uzvarējis divus pretiniekus, kuri aizvadījuši vairāk par 40 cīņām un izcīnījuši vismaz 20 uzvaras, savukārt Deniss pārspējis divus bokserus, kuru karjerā ir vismaz 20 cīņas un vairāk nekā 10 uzvaras.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Team Savdons ?

A post shared by Artjoms Savdons (@artjoms.savdons) on

"Mēs bijām Losandželosā piecas nedēļas arī pagājušajā gadā. Mēs bijām pārliecināti, ka brauksim uz šejieni atpakaļ, bet nezinājām kad. Domājām, ka brauksim vasarā, bet sanāca jau ātrāk atbraukt," pastāstīja Arjoms.

Brāļi pauž pateicību "LNK Boxing", jo ar šīs organizācijas palīdzību viņiem izdevās spert pirmos soļus profesionālajā boksā. Taču tagad Artjoms un Deniss stājas pretī jaunam izaicinājumam, jo Latvijā viņi vairs neredzēja sev izaugsmes iespējas.

"Liels paldies "LNK Boxing". Ar viņu palīdzību mēs debitējām profesionālajā boksā. Starts kopā ar viņiem izdevies labs," teica Deniss.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

?✌️

A post shared by Denis Savdon (@denissavdon) on

"Latvijā mums nepiedāvāja cīņas, un zuda motivācija turpināt trenēties. Parādījās šāda iespēja, un ilgi nedomājām. Ar iepriekšējiem menedžeriem nokārtojām saistības bez problēmām - šķīrāmies kā draugi," turpināja Artjoms.

"Latvijā neredzam iespējas sasniegt savus mērķus, kā tas ir iespējams Amerikā. Šeit ir pavisam cita motivācija un daudz vairāk iespējas. Apkārti ir ietekmīgi cilvēki," piebilst Deniss.

Brāļi jau pagājušajā gadā Losandželosā trenējās Krievijas bijušā boksera Romāna Karmazina paspārnē. Viņš 2005. gadā Lasvegasā (ASV) izcīnīja IBF pasaules čempiona jostu otrā pusvidējā svara kategorijā (līdz 69,9 kilogramiem).

Pašlaik 46 gadus vecais Karmazins profesionāla boksera karjerā izcīnīja 40 uzvaras (26 nokauti), cieta 5 zaudējumus un piedzīvoja 2 neizšķirtus. Viņa īpašumā IBF pasaules čempiona josta bija nepilnu gadu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

After hard work smile says it all ? Stay focused, work hard and do your best every day ?

A post shared by Artjoms Savdons (@artjoms.savdons) on

Artjoms sazinājās ar Karmazinu, kurš laipni piekrita brāļus uzņemt pie sevis mājās Losandželosā. 

"Tas viss aizsākās ar to, ka es pagājušajā gadā biju Polijā, kur sparingoju ar Kšištofu Glovacki (Maira Brieža nākamais pretinieks). Tur es iepazinos ar vienu Ukrainas bokseri smagsvaru kategorijā. Viņš pirms diviem gadiem arī bija Losandželosā trenēties. Viņš ļoti iedvesmoja. Atgriezos Latvijā ar motivāciju, ka es arī gribu uz turieni tikt," atceras Artjoms.

"Man "Facebook" kontaktos Romāns bija jau sen. Sazinājos, un viņš draudzīgi atbildēja. Viņš dzīvo mājā un atvēlēja mums istabu, neprasot par to lielu samaksu. Atbraucām, un viņš sāka mūs trenēt," saka Artjoms.

Brāļu mērķi tuvākajos mēnešos ir cītīgi trenēties, parādīt sevi menedžeriem, noslēgt līgumu ar promoteru kompāniju, kā arī aizvadīt nākamās cīņas savā karjerā pirmo reizi ārpus Latvijas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

July 14 ? @mihailmakejev #lnkboxing #teamsavdons #rival

A post shared by Artjoms Savdons (@artjoms.savdons) on

"Gribētos pēc divarpus, trīs mēnešiem aizvadīt cīņu. Šeit varam atrasties pusgadu, šajā laikā gribam parakstīt līgumu ar promoteriem. Sparingojot treniņos, centīsimies sevi parādīt. Ja būs interese par mums un sekos kādi piedāvājumi, izskatīsim tos un izlemsim, kas mums labāk derēs," stāsta Artjoms.

Lidmašīnas biļetes uz Losandželosu brāļiem apmaksājis Lietuvā dzimušais boksa menedžeris Egiss Klimass, kurš strādā ar vairākiem Ukrainas bokseriem, tostarp arī ar šīs valsts lielākajām zvaigznēm - pasaulslavenajiem Oleksandru Usiku un Vasiliju Lomačenko.

"Viņš mums apmaksāja lidojumu, kā arī palīdzēs mums šeit uz vietas ar sparingiem un treniņiem. Mēs divas nedēļas atklimatizēsimies, lai ieietu ritmā, un tad sāksim nopietni gatavoties. Mums uztaisīs boksera licences, lai mēs varam šeit boksēt. Sparingos jāparāda sevi, tikai tā varēsim iepatikties promoteriem, lai viņi gribētu sadarboties. Romāns zina, kā viss notiek, viņam šeit ir daudz paziņas, un viņu šeit ļoti respektē," sacīja Artjoms.

Usiks un Lomačenko trenējas Oksnardā (Oxnard). Tas ir 2 stundu brauciena attālumā no Losandželosas. Viņu treniņu bāzē darbosies arī Krievijas bokseris Sergejs Kovaļevs, kuru arī pārstāv iepriekš minētais menedžeris Klimass.

Pašlaik 36 gadus vecais Kovaļevs februārī izcīnīja WBO pasaules čempiona jostu pussmagā svara kategorijā (līdz 79,4 kilogramiem). Viņa īpašumā iepriekš bijušas arī WBA un IBF pasaules čempiona jostas.

"Mēs noteikti sparingosim ar Sergeju Kovaļevu. Klimass pārstāv arī pasaules čempionu Ukrainas bokseri Oleksandru Gvozdjuku (WBC josta pussmagajā svarā), kuram 30. martā paredzēta cīņa (uzvarēja), bet ar viņu nepaspēsim sparingot," pastāstīja Artjoms.

Karjeras pirmās cīņas Artjoms aizvadījis pirmajā smagajā svara kategorijā (līdz 90,7 kilogramiem), bet tagad viņš pāries uz zemāka svara kategoriju - pussmagais svars (līdz 79,4 kg).

Arī Deniss pāries uz zemāku svara kategoriju - no 79,4 kilogramiem uz otro vidējo svaru (76,2 kilogrami).

"Lomačenko aizvadīs cīņu 12. aprīlī "Staples Center" arēnā. Mums būs iespēja to apmeklēt klātienē. Varēsim apskatīt lielu cīņu šovu, sajust atmosfēru."

"Staples Center" arēnā mājas spēles aizvada NBA klubi no Losandželosas - "Lakers" un "Clippers", kā arī NHL komanda Losandželosas "Kings".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Some pad-work @mihailmakejev #teamsavdons ??

A post shared by Artjoms Savdons (@artjoms.savdons) on

Brāļi treniņos pagaidām uzsvaru liek fiziskajai sagatavotībai, aizvadot vienu treniņu dienā vidējā režīmā. 8. aprīlī viņi sāks gatavoties jau nopietnāk, trenējoties divreiz dienā.

"Par potenciālajiem pretiniekiem šobrīd ir ļoti grūti spriest. Neviens šeit par mums neko vēl nezina. Vienīgi to, ko Romāns ir stāstījis par mums. Viņš redz mums lielu potenciālu. Viņš uzskata, ka mums ir visas iespējas kļūt par čempioniem," sacīja Atjoms. 

Brāļi cer, ka pusgada laikā viņiem izdosies ASV aizvadīt divas vai labākajā gadījumā trīs cīņas.

"Cerams, ka būs labs piedāvājums un izdosies parakstīt līgumu ar promoteriem. Tad mums būs jātaisa darba vīzas. Tad varēsim neatgriezties pēc pusgada, bet palikt šeit ilgāk," teica Artjoms.

Treniņos sparingi pret pasaules čempioniem

Brāļi savā neilgajā karjerā treniņos ir kāpuši ringā un stājušies pretī bijušajiem pasaules čempioniem. Abi ir sparingojuši pret Mairi Briedi (WBC tituls) un Krievijas bokseri Denisu Ļebedevu, kura īpašumā savulaik bijušas WBA un IBF pasaules čempiona jostas.

Artjoms vairākkārt braucis aizvadīt treniņus Polijā, kur viņš sparingojis ne tikai ar Brieža nākamo pretinieku Glovacki (bijušais pasaules čempions WBO versijā), bet arī pret Kšištofu Vlodarčiku, kurš savulaik izcīnīja WBC un IBF pasaules čempiona titulus.

"Esmu sparingojis ar Vlodarčiku, kurš piecus gadus bija pasaules čempions. Polijā uz sparingiem esmu bijis kopā četras reizes, divas pie Glovacka un divas pie Vlodarčika. Ar Mairi arī esmu sparingojis, pēdējā reize bija pirms pusotra vai diviem gadiem," teica Artjoms.

"Esmu sparingojis ar Ļebedevu un Mairi, bet ar savas svara kategorijas čempioniem vēl nav sanācis tikties," piebilda Deniss.

"Es četras cīņas aizvadīju pirmajā smagajā svarā (līdz 90,7 kg), bet man svars nemainās jau trīs gadus. Esmu par vieglu šai svara kategorijai un man nav tādas jaudas. Šeit ASV man teica, ka jāiet uz zemāku svara kategoriju. Arī treniņnometnē Londonā mums ar brāli teica, ka jāiet uz mazāku svaru. Mēs ilgi to negribējām, bet sapratām, ka tā ir pareizā izvēle," stāstīja Artjoms.

"Mairim viennozīmīgi nākamajā cīņā klāsies grūti. Es biju uz sparingiem, kad Glovackis gatavojās cīņai pret Maksimu Vlasovu. Man likās, ka Glovackis pēc punktiem nevar uzvarēt. Es pat biju šokā, ka viņš uzvarēja pēc punktiem. Bet viņš parādīja ļoti labu cīņu. Viņš ir bokseris ar raksturu, ļoti cilvēcisks un patīkams," turpināja Artjoms.

Paldies ģimenei un pirmajam trenerim par atbalstu

Brāļi aptuveni mēneša laikā sakārtoja formalitātes, lai brauktu uz ASV. Abi atzīst, ka nebija viegli atstāt ģimeni.

"Šī ir lieliska iespēja, bet nav viegli atstāt mājas, ģimeni, draugus un meitenes," teica Deniss.

"Izvēle bija grūta. Nav viegli atstāt ģimeni un meitenes, bet viņas ir ļoti saprotošas un atbalstošas," sacīja Artjoms. "Liels paldies vecākiem - mammai un tētim. Viņš mūs ievilka sportā. Mamma vienmēr mūs atbalstīja, neskatoties ne uz ko."

Brāļi auguši Tukumā. Ar boksu viņi sāka nodarboties pirms 10 gadiem, braukājot uz treniņiem Jūrmalā pie trenera Mihaila Makejeva. Vēlāk brāļi mācījās Bulduru Dārzkopības vidusskolā un dzīvoja kopmītnēs, bet pēc skolas absolvēšanas pārcēlās uz dzīvi Rīgā.

"Treneris Mihails mums ir kā otrais tēvs. Bez viņa palīdzības mēs šeit nebūtu. Viņš mums karjeras laikā 10 gados ir piesaistījis daudz sponsorus," uzsvēra Artjoms. 

"Treneris mums ielika boksa pamatus. Esam viņam ļoti pateicīgi par ieguldīto darbu mūsu attīstībā," piebilda Deniss.  

Artjoms Savdons, Mihails Makejevs, Deniss Savdons
Artjoms Savdons, Mihails Makejevs, Deniss Savdons Foto: No personīgā arhīva
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu