Izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” lietuviešu mākslinieka Daiņa Trumpja izstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Dainis Trumpis. Nojauta.
Dainis Trumpis. Nojauta. Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Līdz 21. aprīlim izstāžu zāles “Rīgas mākslas telpa” Intro zālē skatāma lietuviešu mākslinieka Daiņa Trumpja (Dainius Trumpis) personālizstāde “Nojauta”.

Autora daiļradi nevar raksturot ar vārdu “glezniecība” klasiskā izpratnē, tā drīzāk ir pastiprināta interese par telpu kā “bildes” sastāvdaļu, kur bilde ir izslīdējusi no rāmja, pārrūgusi pāri malām. Katrs elements, krāsas laukums vai drāts gabals ievietots kopējā kompozīcijā tā, lai izskatītos kā triepiens vai švīka. Krāsu laukumu, gleznu plakņu un betona virsmu saspēle raisa nostalģisku un mazliet mistisku emociju kokteili. Daiņa Trumpja darbos jūtama ceļotāja pieredze, neuzbāzīgs dzīves vērotāja skatiens un “mazāk ir vairāk” domāšana. Paša mākslinieka balss ir klusa un mierīga, tāpat arī viņa darbos gandrīz taustāma ir domāšanas norise – kā dūcošs, ilgstoši slīpēts miers. Daiņus Trumpis, runājot par saviem darbiem, kā galvenās viņu interesējošās tēmas min “galējas realitātes stāvokli, dabas pretestību un tukšumu pret cilvēku kontrolēto objektu haosu, dažādu jutekļu atkārtošanās sajūtu un tuvās realitātes emocionālo stāvokli. Pieeju pagātnes maldu personiskajiem stāstiem, kas ir arī kolektīvās zemapziņas pētīšana. Tāds aspekts kā “darbība pirms darbības manos darbos” vairāk ir vērsts uz potenci nekā uz rezultātu, uz ideju, kas izplatās pat pirms darbības, kad objektiem, kas vēl notiek, vēl nav sejas, noteiktas formas vai nosaukuma.”

Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Daiņus Trumpis (Dainius Trumpis, 1971) ir viens no interesantākajiem un spēcīgākajiem vidējās paaudzes lietuviešu māksliniekiem. Studējis glezniecību Šauļu un Helsinku universitātēs, turpinājis papildināt zināšanas dažādos projektos ārvalstīs, tostarp Indijā, Marokā un Sīrijā. Daiņus Trumpis vada Lietuvas mākslinieku savienības Šauļu nodaļu un aktīvi piedalās kultūras un mākslas dzīvē, tostarp piedalījies arī vairāk nekā piecdesmit grupu izstādēs Lietuvā un ārvalstīs. Kopš 2005. gada māksliniekam bijušas divdesmit piecas personālizstādes.

Izstādes kuratore ir Liena Bondare, to organizē Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība un izstāžu zāle “Rīgas mākslas telpa”.

Aplūko foto no izstādes

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu