Visas prognozes liecina, ka gaidāma siltāka vasara nekā ierasts (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Ilgtermiņa prognozes vēsta, ka 2019.gada vasara Eiropā, tai skaitā Latvijā, kopumā gaidāma siltāka nekā ierasts, liecina Eiropas Savienības programmas "Copernicus" apkopotā informācija.

Dažādu Eiropas meteoroloģijas dienestu prognozes sliecas par labu scenārijam, ka nākamo četru mēnešu laikā gaidāma pazemināta Atlantijas ciklonu aktivitāte Ziemeļeiropā, līdz ar to caurmērā gaidāms augstāks atmosfēras spiediens un biežāki saulaina un karsta laika periodi.

Visas prognozes liecina, ka gaisa temperatūra Latvijā un Eiropas lielākajā daļā vasarā būs augstāka par normu, savukārt prognozes par nokrišņu daudzumu nav tik viennozīmīgas. Vidējā nokrišņu daudzuma prognoze ir tuvu ilggadējam vidējam rādītājam.

Sinoptiķi atgādina, ka ilgtermiņa prognozes nav uzticamas. Iepriekš neizdevās prognozēt ne 2017.gada plūdus, ne 2018.gada sausumu, tāpat nepiepildījās prognozes par aukstumu aizvadītās ziemas otrajā pusē.

Pasaules Meteoroloģijas organizācija (PMO) norāda, ka pērn reģistrēta novērojumu vēsturē augstākā ūdens temperatūra un augstākais ūdens līmenis Pasaules okeānā. Tiek prognozēts, ka siltais okeāns veicinās straujāku temperatūras paaugstināšanos uz sauszemes.

Arī ogļskābās gāzes koncentrācija arvien pieaug, bet ledāju apjoms - samazinās. Šie faktori izraisīs tālāku sasilšanu.

Pēdējie četri gadi pasaulē bijuši četri siltākie novērojumu vēsturē, un turpmākajos gados gaisa temperatūra sasniegs jaunus rekordus, brīdina PMO.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem pērnais gads Latvijā bija vissausākais novērojumu vēsturē, kā arī viens no siltākajiem.

Pēdējā gada laikā Latvijā tikai vienā mēnesī - šā gada janvārī - gaisa temperatūra bija zemāka par normu un tikai divos mēnešos - pērnā gada aprīlī un šā gada martā - nokrišņu daudzums bija lielāks nekā ierasts.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu