Premjera padomnieks aicina meklēt vainīgos "Rigvir" reģistrēšanā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas medikaments "Rigvir".
Latvijas medikaments "Rigvir". Foto: Lita Krone / LETA

Tagad svarīgi saprast, kāpēc atļauja reģistrēt un kompensējamo zāļu sarakstā iekļaut medikamentu "Rigvir" vispār tika piešķirta, lai līdzīgas "afēras" neatkārtotos, norādīja Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) padomnieks veselības aprūpes jautājumos, neiroķirurgs Renārs Putniņš (JV).

Viņš uzskata, ka būtu jānosauc visas "šī stāsta galvenās figūras", tostarp cilvēkus, kuri akceptēja "Rigvir" reģistrāciju, kuri uzreiz nepārbaudīja zāļu kvalitāti un ārstniecisko efektu, kuri iekļāva zāles kompensējamo medikamentu sarakstā un kuri, solot zilus brīnumus, zāles reklamēja.

"Tautai savi "varoņi" ir jāzina. Un kādam vajadzētu atrasties vismaz uz notiesāto sola, lai līdzīgas situācijas mums nenāktos atkārtoti pieredzēt," tā Putniņš.

Viņš uzskata, ka "Rigvir" reģistrēšanu, tirdzniecību un iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā sauc par vienu no pēdējā laika skaļākajām afērām, kurā valsts, vien dažiem ierēdņiem labi zināmu iemeslu dēļ nonāca muļķa lomā.

Putniņš izteica nosodījumu ierēdņiem, kuriem "Rigvir" gadījumā bija uz šo medikamentu jāskatās kritiski. "Redzīgām ierēdņu acīm pārspīlēta bravūra un lieluma mānija tomēr varēja būt viens no iemesliem, lai "Rigvir" ražotāju un izplatītāju darbību jau sākotnēji vērtētu caur nopietnu šaubu prizmu. Diemžēl tas nenotika," sacīja premjera padomnieks.

Pēc Putniņa paustā, kad nozares speciālisti norādīja uz modernu un pārliecinošu pētījumu trūkumu, kas apliecinātu pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados izstrādātā "Rigvir" efektivitāti, uzņēmuma pārstāvji publiski visus šantažēja ar tiesu prāvām un juridiskām nepatikšanām.

Putniņš norādīja, ka pārreģistrācijai sekojusi "Rigvir" iekļaušana valsts kompensējamo medikamentu sarakstā, maksājot par šīm zālēm no valsts budžeta aptuveni ceturtdaļmiljonu eiro gadā, un, viņaprāt, tā, visticamāk, būs bijusi miljonos mērāma "izmesta nauda", jo laika posmā no 2018.gada septembra līdz 2019.gada martam, izdarot neatkarīgus pētījumus Eiropas Savienības oficiālajā zāļu kvalitātes kontroles laboratorijā, secināts, ka "Rigvir" sastāvā esošais ECHO-7 vīruss, kam būtu jācīnās ar vēža šūnām, vienā medikamentu iepakojumā atrodams ievērojami mazākā apjomā, nekā norādīts šo zāļu reģistrācijas dokumentos.

Pēc Putniņa teiktā, tas nozīmē, ka zāļu lietošana varētu būt bijusi neefektīva, bezjēdzīga un, iespējams, pat kaitīga, lai arī ražotājs to tagad centīsies noliegt. "Jāsaprot, ka jebkura medikamentoza ārstēšanās balstās uz regulāru precīzas zāļu devu saņemšanu. Ja devu nav iespējams kontrolēt, tad par ārstēšanos nevar būt runas. Drīzāk jārunā par medikamenta blaknēm un nevajadzīgi iztērētu naudu," stāsta neiroķirurgs.

Viņam šķiet, ka šī medikamenta "veiksmes stāsts" tagad ir beidzies, jo Veselības inspekcija (VI) beidzot pieņēmusi lēmumu apturēt zāļu izplatīšanu un medikamenta reputācijai nodarīts neatgriezenisks kaitējums.

Jau vēstīts, ka saistībā ar konstatētām nepilnībām Zāļu valsts aģentūra pieņēmusi lēmumu apturēt "Rigvir" izplatīšanu līdz neatbilstības cēloņa noskaidrošanai un novēršanai, turklāt Nacionālais veselības dienests (NVD) pieņēmis lēmumu par "Rigvir" svītrošanu no valsts Kompensējamo zāļu saraksta.

ZVA saņēma Lielbritānijas oficiālās zāļu kvalitātes kontroles laboratorijas zāļu paraugu rutīnas testēšanas laikā veiktās zāļu "Rigvir" šķīdums injekcijām paraugu pārbaudes rezultātus. Saņemtie rezultāti liecina, ka "Rigvir" sastāvā ir mazāks vīrusa daudzums, nekā apstiprināts, šīs zāles reģistrējot.

Tā kā ZVA rīcībā neesot informācijas par šo zāļu efektivitāti ar mazāku vīrusa daudzumu par reģistrācijas dokumentācijā norādīto minimālo daudzumu, tika pieņemts lēmums apturēt "Rigvir" izplatīšanu līdz neatbilstības cēloņa noskaidrošanai un novēršanai.

Patlaban arī NVD pieņēmis lēmumu par "Rigvir" svītrošanu no valsts Kompensējamo zāļu saraksta. Par lēmumu tiks informētas aptiekas un ārstniecības iestādes. Līdz šim šis medikaments tika kompensēts pacientiem ar ļaundabīgas ādas melanomas diagnozi.

ZVA aicina - ja cilvēks līdz šim lietoja "Rigvir", būtu jāvēršas pie sava ārstējošā ārsta, lai saņemtu informāciju par turpmāko piemērotāko terapijas veidu.

Aģentūrā uzsvēra, ka uzņēmuma, kas zāles ir reģistrējis - SIA "Latima" -, pienākums ir veikt konstatētā neatbilstības cēloņa izmeklēšanu un to novērst saskaņā ar labas ražošanas prakses vadlīnijām. Tikai pēc tam, kad ZVA un VI gūs pārliecību par zāļu atbilstību tām noteiktajām prasībām, tiks atļauta zāļu izplatīšana pacientiem.

"Rigvir" ir vīrusu izcelsmes bioloģiskas zāles, kas paredzētas melanomas ārstēšanai. Saskaņā ar ZVA 2019.gada 18.martā saņemto SIA "Latima" vēstuli uzņēmums pēc savas iniciatīvas ir pieņēmis lēmumu uz laiku apturēt zāļu "Rigvir" izplatīšanu Latvijā, saglabājot spēkā esošo reģistrāciju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu