Klimata pārmaiņas neandertāliešus spieda pievērsties kanibālismam (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Neandertālietis
Neandertālietis Foto: Reuters/ScanPix

Pirms simts tūkstošiem gadu mūsdienu Francijas teritorijā neandertāliešu grupa apēda sešus savus biedrus. To noskaidrojuši arheologi, balstoties uz šausminošiem pierādījumiem, kas 1990. gados atrasti Francijas alā.

Pētnieki tikai tagad noskaidrojuši visticamāko iemeslu, kāpēc seši neandertālieši, to skaitā divi bērni, kļuva par kanibālisma upuriem. Tā ir globālā sasilšana.

Iepriekšējos pētījumos zinātnieki jau bija noskaidrojuši, ka starp alā atrastajiem indivīdiem valdījusi kanibāliska uzvedība, tomēr tikai tagad izdevies noskaidrot – kāpēc.

Novest neandertāliešus līdz kanibālismam varēja straujas izmaiņas vietējā ekosistēmā, jo tajā laikā notika globālā sasilšana un izmira daudzas dzīvnieku sugas, kas bija nozīmīgs barības avots neandertāliešiem.

Arheologi izanalizēja sedimenta slāni alā, kas atrodas Francijas dienvidaustrumos. Izrakumu laikā 1999. gadā arheologi tur atrada 120 neandertāliešu kaulus no sešiem indivīdiem, uz kuriem bija redzamas kanibālisma pazīmes.

Vēlāk, 2014. gadā, cita pētnieku grupa izanalizēja alas augsnes slāni 8 metru dziļumā, izšķirot to 19 atsevišķos slāņos, kas saistīti ar trīs lielākajām klimata pārmaiņām. Savukārt jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of Archaeological Science”, zinātnieki uzmanību pievērsa 15. slānim, kas ir aptuveni 40 centimetru biezs un sedz lielu daļu alas pamatnes.

Šajā slānī kokogles un dzīvnieku kauli ir tik labi saglabājušies, ka zinātnieki varēja rekonstruēt vides apstākļus, kas valdīja 120 līdz 130 miljonus gadu tālā pagātnē. Viņi atklāja, ka klimats šajā teritorijā, iespējams, bija pat siltāks nekā mūsdienās. Turklāt šī pāreja no auksta klimata uz siltu var notikt ļoti strauji – dažu paaudžu laikā.

Tā kā vairākas dzīvnieku sugas, kas reiz dzīvoja tajā teritorijā, pazuda, tad neandertāliešiem nekas cits neatlika, kā notiesāt savus kaimiņus.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu