Tradicionālā Ķīnas medicīna – drauds daudzām aizsargājamām dzīvnieku sugām (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Zvīņnesis.
Zvīņnesis. Foto: AP/Scanpix

Tradicionālā Ķīnas medicīna mūsdienās strauji uzplaukst visā pasaulē un ir galvenais “Viena josta, viens ceļš” iniciatīvas pīlārs. Tomēr dabas aizsardzības grupējumus uztrauc, ka ārstēšanas metodes, kurām nepieciešami dzīvnieki un to produkti, liek uzplaukt savvaļas dzīvnieku kontrabandai.

Kā vēsta "Reuters", kopš gada sākuma Ķīnas varas pārstāvji Honkongas teritorijā ir konfiscējuši rekordlielu daudzumu aizsargājamu sugu pārstāvju produktu, to skaitā 8,3 tonnas zvīņnešu zvīņu, kas savāktas no 14 tūkstošiem zvīņnešu, un degunradžu ragus viena miljona dolāru vērtībā.

Ķīna ir viens no pasaules nozīmīgākajiem savvaļas augu un dzīvnieku kontrabandas tranzīta punktiem, kas visā Āzijā un pasaulē padara pieejamus dažādus produktus, piemēram, haizivju spuras, tīģeru ķermeņa daļas un degunradžu ragus.

“Viena no uztraucošākajām savvaļas augu un dzīvnieku kontrabandas raksturiezīmēm ir pieaugoša aizsargājamu sugu izmantošana tradicionālajā medicīnā,” ziņoja dabas aizsardzības aktīvisti.

Foto: Reuters/ScanPix

Savukārt Ķīnas varas iestādes jau ir izziņojušas vairāku desmitgažu plānu, lai popularizētu tradicionālo medicīnu. Plānots izveidot tradicionālās medicīnas slimnīcas, muzejus, medicīniskos zoodārzus un botāniskos dārzus valstīs, kas kas ir iesaistītas “Viena josta, viens ceļš” iniciatīvā.

Industrija, protams, plaukst un zeļ.

Kā vēsta Pasaules Veselības organizācija, šī industrija gadā nes 60 miljardus ASV dolāru lielu peļņu, kā arī ik gadu izaug par 11%, jo tādas tradicionālās medicīnas prakses kā akupunktūra un dažādu augu izmantošana slimību ārstēšanā kļūst arvien populārāka visā pasaulē.

Foto: Reuters/ScanPix

Lai arī daudzi tradicionālās medicīnas piekritēji ir atteikušies no apdraudētu sugu produktu izmantošanas, tomēr Vjetnamā un Ķīnā šāda prakse joprojām ir ārkārtīgi populāra. Tur apdraudētu dzīvnieku produkti un augi tiek izmantoti, lai ārstētu visu, sākot ar vēzi un beidzot ar paģirām.

Tādas dzīvnieku sugas kā zvīņneši, degunradži, saigas, jūras zirdziņi, mēness lāči un tīģeri ir tikai dažas, ko draud iznīcināt nelegālā tirdzniecība.

“Visās ārstniecības metodēs būtu jāvadās pēc principa: nedarīt pāri nedz tam, kurš lieto medikamentu, nedz tam, no kura tas ir iegūts,” stāsta tradicionālās Ķīnas medicīnas eksperti.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu