Hāgas tribunāls atstāj spēkā Karadžičam piespriesto mūža ieslodzījumu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Radovans Karadžičs tiesā
Radovans Karadžičs tiesā Foto: Reuters/ScanPix

ANO kara noziegumu tribunāls trešdien noraidījis bijušā Bosnijas serbu līdera Radovana Karadžiča apelāciju, kurā bija apstrīdēts lēmums palielināt viņam piespriesto sodu līdz mūža ieslodzījumam, norādot, ka spriedums ir galīgs.

Apelācijas tiesneši Hāgā pagājušajā mēnesī atstāja spēkā zemākās instances spriedumu, ar kuru Karadžičs tika atzīts par vainīgu genocīdā, kas pieļauts Srebrenicas slaktiņā un citās zvērībās Bosnijas 90.gadu pilsoņkarā.

Taču tiesa palielināja viņam piespriesto sodu no 40 gadiem cietumā līdz mūža ieslodzījumam, norādot, ka, piespriežot sākotnējo sodu, par zemu novērtēta viņa noziegumu "milzīgais mērogs un sistemātiskā nežēlība".

Karadžiča advokāti pagājušajā nedēļā vērsās ar iesniegumu, cenšoties panākt soda atcelšanu, skaidrojot, ka Karadžičs apstrīd "tikai soda mēru, nevis notiesājošo spriedumu".

Tomēr tribunāla tiesneši norādīja, ka "Karadžičam "nav juridiska pamata apstrīdēt lēmumu apelācijas lietā".

Tāpēc tiesa "noraida apelāciju un lūgumu", tiesas dokumentā apliecināja tribunāla prezidents Karmels Agiuss.

Jau vēstīts, ka apelācijas palāta 20. martā atstāja spēkā spriedumu, ko 2016. gadā bija pieņēmis ANO Starptautiskais Kriminālnoziegumu tribunāls bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY). Toreiz Karadžičs tika atzīts par vainīgu genocīdā un kara noziegumos, kas pastrādāti Bosnijas pilsoņkara laikā.

Tiesa atzina, ka viņa vaina kopumā pierādīta desmit epizodēs, tostarp Srebrenicas slaktiņā, kas prasīja 8000 musulmaņu dzīvības, un 44 mēnešus ilgušajā Bosnijas galvaspilsētas Sarajevas aplenkumā, kurā gāja bojā 10 000 cilvēku.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu