Mums ir jāparunā par jaunāko popmūzikas sensāciju Biliju Eilišu (8)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Bilija Eiliša
Bilija Eiliša Foto: publicitātes

Ja par Biliju Eilišu (Billie Eilish) vēl neesat neko dzirdējuši, tad ir pēdējais brīdis iepazīties ar šo septiņpadsmit gadus veco meiteni. Viņas debijas albums šobrīd straujiem soļiem dodas pretī 1. vietai "Billboad 200", viņas fanu armija aug ar katru minūti, un ne tikai bērnu un jauniešu, tā dēvētās Z paaudzes vidū, bet par Eilišu atzinīgus vārdus teicis pat "Nirvana" bijušais bundzinieks Deivs Grols. 

Billie Eilish "When We All Fall Asleep, Where Do We Go?"

(Darkroom)

9/12

Grols kādā intervijā jauno dziedātāju salīdzinājis ar "Nirvana". Protams, uzreiz tika pārprasts. Bet vēlāk viņš paskaidroja, ko tieši bija domājis ar šo salīdzinājumu. Proti, viņš novērojis, ka viņa meitas ir apsēstas ar Eilišas mūziku, iedvesmojot viņas pašas sākt muzicēt. Žanram nav nozīmes, galvenais ir autentiskums, un Eilišā slavenais bundzinieks šo stīgu ir saklausījis. 

Deiva Grola tvīts.

Arī mana divpadsmitgadīgā meita Eilišas iespaidā sākusi mācīties ģitāru, un tā noteikti nav sakritība.

Šajā urbānās mūzikas laikmetā Eiliša ir spoža komēta, kas uzrunā ar savu koptēlu - oriģinālu stilu, attieksmi un skanējumu.

Muzikāli šādas melanholiskās popmūzikas dziedātājas esam jau dzirdējuši daudz un dikti, var minēt Lordi, Lanu del Reju, taču Eiliša atradusi savu atšķirīgo izteiksmes līdzekli, izliekot uz paplātes dažādas fobijas (bailes no zirnekļiem, špricēm) un provocējot ar vardarbību (galvenokārt vērstu uz sevi).

Eiliša (pilnajā vārdā Billie Eilish Pirate Baird O'Connell) uzaugusi skotu un īru izcelsmes amerikāņu aktieru un mūziķu ģimenē Losandželosā. Māte ir aktrise, kas ieskaņojusi arī dažus albumus, arī tēvs darbojies Holivudā. Bilijai ir dažus gadus vecāks brālis Fīniss (Finneas O'Connell), kurš arī ir aktieris (filmējies seriālā "Glee"), bet vēlāk sāka nodarboties ar mūziku, spēlējis grupās, sacerējis dziesmas. Abi būdami mājskoloti bērni, daudz laika pavadījuši kopā, un tikai likumsakarīgi, ka vecākā brāļa ietekmē arī Bilija sākusi aizrauties ar mūziku. 

Bilijas Eilišas ģimene (2013)
Bilijas Eilišas ģimene (2013) Foto: Ekrānuzņēmums/scrumptiousmoms

Arī šobrīd visa ģimene palīdz Bilijai ar viņas mūzikas karjeru - tēvs koncertos asistē ar gaismām, māte ar menedžmentu, bet pats galvenais - brālis ar dziesmu sacerēšanu. Visas kompozīcijas debijas albumā ir viņu abu radītas. Nekādu superproducentu un nekādu slavenu reperu.

Bilija Eiliša ar brāli Finīsu
Bilija Eiliša ar brāli Finīsu Foto: Ekrānuzņēmums

Ja Eilišas pirmais minialbums (EP) 2017. gadā "Don't Smile at Me" vēl bija sava ceļa meklējumi ar pāris spilgtām dziesmām ("Bellyache", "Ocean Eyes"), tad šis pilnais debijas albums jau ir nopietns pieteikums. 

Žanriski tas ir dažādu stilu sakausējums - šeit ir smeldzīgas balādes Džeimsa Bleika manierē, džeziskas atkāpes, elektropops, urbānās mūzikas ritmi. Vienā no dziesmām iesamplēti fragmenti no amerikāņu seriāla "Ofiss".

Plati ievada šobrīd aktuālais singls "Bad Guy", kas uzbūvēts uz tumīga basa gājiena, taisna bīta un spocīgiem sintezatora motīviem. Tas ir albuma kustīgākais skaņdarbs, kurā Eiliša, kontrastējot ar tempu, izvēlas dziedāt klusinātā, piesmakušā balsī, kura ik pa laikam tiek izlaista caur balss efektu kasti. 

Video.

Bilija Eiliša
Bilija Eiliša Foto: publicitātes

Seko "Xanny" - liriska, džeziska dziesma par to, ka nevajadzētu lietot stipras zāles (alprazolamu jeb xanax). "You Should See Me in a Crown", kas izdota jau pagājušovasar, tapusi seriāla "Šerloks" iespaidā un balstās uz smagnēja hiphopa/trepa bīta. Ir "All the Good Girls Go to Hell" - rotaļīga popdziesma Lilijas Alenas stilā, savukārt "Wish You Were Gay" par iemīlēšanos kādā zēnā, kurš Bilijai nav pievērsis uzmanību, ir muzikāli vistuvāk Lordes estētikai. Īpaši piedziedājums, kurā Bilija izklausās ļoti līdzīgi Lordei. 

Albuma vidusdaļa ir izteikti lēna - tādas dziesmas kā "When the Party's Over" un "8" ir nesteidzīgas un apcerīgas. Viens no labākajiem un muzikāli interesantākajiem skaņdarbiem albumā ir "Bury a Friend", kurā jūtams pat kaut kas no industriālas mūzikas. 

Bilija ar saviem videoklipiem, debijas albumu, iespējams, definējusi nākamā gadu desmita popzvaigznes tēlu - atklātu, jūtīgu, vienlaikus puiciski dauzonīgu un tiešu. Mūzikas industrija beidzot ir atkal patīkami saviļņojusies, par to paldies, Bilij!

Izdošanas datums - 29.03.2019.

Noklausies albumu.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu