Māra Zālīte: “Zīdainīši jau dzimst ar pulti rokā” (5)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Dzejniece un rakstniece Māra Zālīte (67) intervijā ar žurnālu “Ieva” atklāja, ka jaunajā, tehnoloģiju gadsimtā jūtas nedaudz apjukusi, kaut arī iet līdzi laikam.

“Laikmetu lūzums noticis ļoti strauji. Es turos pie sava laika vērtībām un tradīcijām, bet jūtu – tas jaunais laiks, kas šalkās trīs, nāk kā vētra, kā plūdi, kā tornado, tās nav nekādas šalkas. Tas, kas ienāk ar tehnoloģijām un globalizāciju, vairs nav mans laiks, kaut arī es tajā tīri labi orientējos.

Klāvam Elsbergam ir tāda frāze dzejolī – kungi, mans gadsimts ir miris.

[..] Kad skatos, cik veikli un pašsaprotami mazbērni un viņu draugi rīkojas ar visiem tiem gadžetiem... Es arī daudz ko protu, tomēr man vienmēr jāprasa palīdzība bērniem vai mazbērniem,” tā rakstniece, piebilstot, ka viņas glābiņš ir daba un laika pavadīšana laukos.

“Bet tikmēr zīdainīši jau dzimst ar pulti rokā. Protams, viss intelekta radītais mākslīgums ir apbrīnojams, bet arī biedējošs. Kā tas viss nākotnē attīstīsies?”

Kā jau ziņots, 26. februārī Latvijas Mākslas akadēmijā noritēja sabiedrisko mediju nozīmīgākais notikums kultūrā – balvas “Kilograms kultūras 2018” pasniegšanas ceremonija. Aizvadītā kultūras gada spilgtākie notikumi un procesi tika apbalvoti deviņās kategorijās.

Balvas nominantus, kā ierasts, izvirzīja kopīga Latvijas Televīzijas, Latvijas Radio un LSM.lv žūrija, bet kilograma atsvaru un Rietumu Bankas labdarības fonda nodrošināto prēmiju sadalījumu tiem kultūras notikumiem, kas piesātinātajā simtgadē Latvijas iedzīvotājiem palikuši atmiņā visspilgtāk un patikuši vislabāk, noteica skatītāju balsojums. Savukārt šā gada jaunākajā kategorijā “Kultūrvieta”, kurā skatītāji un klausītāji paši pieteica kultūras baudīšanas vietas nominācijai, un paši arī balsoja finālā. Vislielāko balsotāju atzinību saņēma autobusu pietura “Šķieneri”.

Kategorijā "Vizuālā māksla" balvu saņēma Ieva Jurjāne par personālizstādi “Gals & sākums” (Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, kuratore Ieva Kalnača). Kategorijā "Literatūra" balvu saņēma Māra Zālīte par romānu “Paradīzes putni” (izdevniecība “Dienas grāmata”). Režisores Ināras Kolmanes filma “Bille” (studija “Deviņi”), kas tapusi programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” ietvaros, saņēma balvu kategorijā "Kino". “Bille” janvārī saņēma arī “Lielo Kristapu” kā labākā aizvadītā gada pilnmetrāžas filma. Kategorijā "Teātris" triumfēja vērienīgais Elmāra Seņkova uzvedums “Pūt, vējiņi!” Latvijas Nacionālajā teātrī, ar ko teātris atklāja savu simto sezonu.

Izstāde “Latvijas gadsimts” Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, kas ir Latvijas muzeju kopīgs veltījums valsts simtgadei, kurā vienkopus apskatāmas izcilas Latvijas muzeju vērtības, saņēma apbalvojumu nominācijā "Mantojums". Kategorijā "Mūzika balvu saņēma XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku ietvaros notikušā latviešu vokālsimfoniskās mūzikas koncerta radošā komanda diriģenta Mārtiņa Ozoliņa un režisora Dāvja Sīmaņa vadībā. Par gada "Pārsteigumu" skatītāji un klausītāji atzinuši ekstravaganto spēlfilmu “Kriminālās ekselences fonds” (režisors un scenārija autors Oskars Rupenheits, COMETE Films, "fon Films", Jura Podnieka Studija).

Aktieris Andris Daugaviņš atzina, ka lielākais pārsteigums komandai bijis tas, ka filma nominēta kategorijā "Pārsteigums", ne "Kino".

Kategorijā "Notikums" balvu saņēma XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki (Latvijas Nacionālais kultūras centrs).

Foto: Pasniegtas Latvijas sabiedrisko mediju balvas “Kilograms kultūras 2018”.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu