"Swedbank" vadītājs Latvijā aicina rūpīgi izsvērt FKTK vadības izraudzīšanās sistēmas maiņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadības izraudzīšanās sistēmas maiņu ir rūpīgi jāizsver, aģentūrai LETA pauda "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Latvijā Reinis Rubenis.

Viņš norādīja, ka finanšu sektors šobrīd ir salīdzinoši spēcīgākais posms cīņā ar naudas atmazgāšanu, tāpēc publiskie pārmetumi FKTK vadītāja Pētera Putniņa virzienā ir nepamatoti. "Manuprāt viņš trijos gados ir iespējis vairāk nekā visi iepriekšējie vadītāji kopā. Tautā dēvētais "kapitālais remonts" viņa vadībā tika veikts pēdējos divos gados - tagad laiks "nokrāsot durvis un pārgriez lentīti", nevis mēģināt nomainīt tos, kuri sūri strādājuši un lielo darbu jau padarījuši," sacīja Rubenis.

Tāpat viņš atzīmēja, ka to norāda arī Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas jeb "Moneyval" vērtējums, kā kritiskākās jomas minot pārkāpēju saukšanu pie atbildības un kontroli pār nefinanšu sektoru - grāmatvedības un juridisko pakalpojumu sniedzējiem, nekustamo īpašumu aģentiem, automašīnu tirgotājiem, patērētāju kreditētājiem, parādu piedzinējiem un citiem.

Rubenis arī norādīja, tā kā bankas ir uzmanības centrā, nereti tiek piemirsts, ka finanšu noziegumi sākas un beidzas krietni ārpus finanšu sistēmas. "Ieviešot "Moneyval" rekomendācijas, beidzot lielāka vērība tiek pievērsta dažādiem pakalpojumi sniedzējiem un konsultantiem, kuri piedāvā vietējiem klientiem un nerezidentiem optimizēt nodokļus u.tml. Tāpat novērojam, ka tālredzīgākie uzņēmumi sākuši ļoti nopietni analizēt savus klientus un sadarbības partnerus, pārbaudot to darbības caurspīdību un pārliecinoties, ka uz tiem nav attiecināmi kādi sankciju vai citi riski. Tomēr tie pagaidām ir tikai daži tālredzīgi uzņēmumi Latvijā," viņš sacīja.

Tāpat "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Latvijā atzīmēja, ka, satiekot finanšu jomas ekspertus no citām valstīm, ir redzams neviltots pārsteigums par to, cik strauji Latvijai izdevies izrauties no teju trīs desmitgades būvētā augsta riska nerezidentu transakciju apkalpošanas modeļa, kļūstot par valsti, kurai starptautiskie finanšu "shēmotāji" izvēlas mest līkumu.

"Nav patīkami, ka šīs pārmaiņas pasteidzināt nācās mūsu starptautiskajiem partneriem, taču FKTK vadībā tās ir īstenotas ļoti profesionāli," piebilda Rubenis.

Tāpat viņš minēja, ka valsts atbildība šobrīd ir koncentrēt visu politisko gribu, lai pilnveidotu tiesībsargājošo iestāžu darbu un nefinanšu sektora uzraudzību, lai izvairītos no iekļūšanas "Moneyval" tā dēvētajā "pelēkajā sarakstā", jo no tā izkļūt ir grūti, un tas prasīs vēl konservatīvāku pieeju no visiem. Tāpat valstij kopā ar finanšu sektoru būtu jārod veidi, kā Latvijas eksportētājiem palīdzēt izvairīties no riskiem neviļus tikt iesaistītiem kādā naudas atmazgāšanas vai sankciju apiešanas aktivitātē.

"Aicinu rūpīgi izsvērt nozares regulatora vadības izraudzīšanas sistēmas maiņu. Iespējams, šī kārtība ir pilnveidojama, taču šodienas politiķu atbildība ir izveidot tādu modeli, kas neļautu FKTK vadību politizēt kā tas ir noticis ar dažu labu citu nozaru uzraugu," uzsvēra Rubenis.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka valdība 26.martā atbalstīja grozījumus FKTK likumā, kas paredz šogad 1.oktobrī virzīt Saeimā apstiprināšanai jaunu FKTK padomi. Jaunas FKTK padomes pirmstermiņa izraudzīšanās tiek skaidrota ar faktu, ka FKTK likuma grozījumos tiek paplašināts iestādes darbības mērķis un funkcijas, kā arī likums tiek papildināts ar padomes loceklim izvirzāmām jaunām prasībām.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" norādīja, ka līdz ar šiem grozījumiem FKTK neatkarība pieaugs, arī komisijas locekļi nebūs viens no otra atkarīgi, jo katram būs pilns Saeimas mandāts. "Nav runa par FKTK locekļu maiņu, bet par FKTK uzdevumu maiņu. Līdz ar to ir arī cita padomes struktūra un cita ievēlēšanas kārtība," skaidroja valdības vadītājs.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu