Dabas mīļotāj, uzmanies: ērces kļūst aktīvas!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Līdzko laiks kļūst siltāks, mostas ērces – tās aktivizējas jau trīs līdz piecu grādu temperatūrā. Ērces var atbaidīt, lietojot dažādus palīglīdzekļus, piemēram, aerosolus, taču efektīvāko aizsardzību var nodrošināt tikai vakcinācija. Imunitāte pret ērču encefalītu sāk veidoties divu nedēļu laikā pēc vakcinēšanās.

Līdzekļi ērču atbaidīšanai

Ērču atbaidīšanai var izmantot aerosolus. To sastāvā ir citriodiols (citronu-eikalipta ekstrakts) dažādās koncentrācijās, kas ar savu smaržu atbaida ērces. Tāpat svarīgi atcerēties, ka, dodoties brīvā dabā, jāizvēlas piemērots apģērbs - gaišs, ādu nosedzošs, bet pēc tam iespējami drīz rūpīgi jāpārbauda sevi.

Ērces nepiesūcas nekavējoties, ātri pamanītas tās var pagūt notraukt arī no ādas.

Ērču encefalīta simptomi

Ērču encefalītam nav specifiskas simptomātikas, pazīmes var būt tādas pašas kā citām saslimšanām, tāpēc pēc ērces koduma svarīgi sekot līdzi un piefiksēt jebkādas izmaiņas veselības stāvoklī.

Ērču encefalīta inkubācijas periods ir aptuveni septiņas līdz 14 dienas, taču atsevišķos gadījumos tas varētu būt pat divas līdz 28 dienas. Jāņem vērā, ka slimībai ir vairākas attīstības stadijas. Sākumstadijā divas līdz četras dienas parādās tādi simptomi kā augsta temperatūra, galvassāpes, sāpes mugurā un ekstremitātēs, slikta dūša. Savukārt nākamā stadija izpaužas jau kā konkrēta saslimšana – meningīts ar stiprām galvassāpēm, sliktu dūšu, sprandas stīvumu un augstu temperatūru.

Padomi, kā rīkoties, ja piesūkusies ērce

Ja piesūkusies ērce, no tās pēc iespējas drīzāk jāatbrīvojas, taču svarīgi būt uzmanīgam un izdarīt to pareizi. Vispirms ieteicams uzvilkt vienreizlietojamos gumijas cimdus un konkrēto vietu dezinficēt ar vienreizlietojamo spirta salveti. Pēc tam ar smailu pinceti ērce jāsatver iespējami tuvu ādai un ar apļveida kustībām lēni un uzmanīgi jāizņem. Pēc procedūras veikšanas koduma vieta vēlreiz jādezinficē un jānomazgā rokas. Ja pēc ērces koduma paaugstinās temperatūra, sākas drudzis vai vairākas dienas saglabājas apsārtums, nekavējoties jādodas pie ārsta.

Pēc ērces piesūkšanās vēl vismaz mēnesi īpaši svarīgi uzņemt pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu, līdz ar to uzņemot dažādus vitamīnus un organismam svarīgās vielas.

Ieteicams arī lietot papildu šķidrumu (vairāk nekā ikdienā ierasts) un izvairīties no intensīvas fiziskas slodzes, alkohola lietošanas un pārmērīgas sauļošanās. Tāpat nav ieteicams saaukstēties.

Vakcinācija – tas ir visdrošāk

“Vakcinēties pret ērču encefalītu var visu gadu, taču vislabāk to darīt rudenī, ziemā vai agrā pavasarī – jo ātrāk pirms ērču aktivizēšanās vakcinēšanās notiks, jo lielāka iespējamība, ka antivielas organismā būs pietiekamā daudzumā. Iespējamība inficēties ar ērču encefalītu Latvijas platuma grādos ir augsta, saslimšana ir nopietna, un tā var izraisīt smagus veselības bojājumus, tāpēc savlaicīgu profilaksi nedrīkst uztvert vieglprātīgi,” norāda Aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu