Kā atdot neatdodamus kredītus?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ieslīgt parādu jūgā, līdz to atdošana šķiet gandrīz vai neiespējama, ir vienkārši. Tādos gadījumos mēdzam pieļaut muļķīgas kļūdas – ignorēt parādsaistības, ņemt jaunus aizdevumus, lai atdotu vecos, nereti pat bēgt no savām problēmām. Aizdevēji šādus stāstus dzird bieži. Par iespējām atbrīvoties no ieilgušiem un šķietami neatdodamiem parādiem stāsta West Kredit valdes loceklis Artūrs Silantjevs.

Kā rīkoties, ja šķiet, ka parādus nevaru atdot?

Cilvēkiem nereti ir bail, ka aizdevējs jebkādiem līdzekļiem centīsies parādu atgūt, tāpēc viņi izvēlas slēpties un bēgt no problēmām. Un patiešām ir gadījumi, kad kredītiestādes neredz cilvēkus, bet tikai datus ar lielākiem vai mazākiem parādiem. Pretēji tam mēs cenšamies iedziļināties katrā situācijā un izvērtēt – kāds būtu labākais risinājums, ko varam piedāvāt.

Tā, piemēram, bijām pirmie Latvijā, kas izstrādāja risinājumu plānveidīgai parādu atdošanai. Tāpat mums ir risinājums, kas palīdz apvienot visas esošās parādsaistības, arī ja kredīti nav ņemti pie viena aizdevēja. Izveidojam plānu ar konkrētā cilvēka finanšu situācijai atbilstošu mēnešmaksu un periodu, kurā aizdevumu atdot. Šādā veidā piedāvājam reālu risinājumu visām uzņemtajām parādsaistībām, jo mēnesī jāpārskaita konkrēta summa tikai vienam saņēmējam.

Bez tam vienmēr esam ieinteresēti izrunāt visus klienta jautājumus un pielāgoties viņa dzīves pārmaiņām. Plānu iespējams arī mainīt – piemēram, paaugstināt mēnešmaksu un saīsināt parādu atdošanas laiku, ja finansiālā situācija uzlabojas, vai, tieši pretēji, ikmēneša maksu samazināt un periodu pagarināt, ja finanšu apstākļi kļuvuši spiedīgāki. Pēdējo trīs gadu laikā šis pakalpojums kļūst arvien populārāks.

Ko darīt, ja man ir kauns, ka esmu parādos līdz ausīm?

Tās ir ļoti cilvēcīgas emocijas. Kurš gan vēlas atzīt savas kļūdas vai neveiksmes? Īpaši cilvēki, kas ikdienā uzņemas atbildību ne tikai par savu, bet arī līdzcilvēku finanšu ikdienu, nevēlas atzīt, ka viņiem ir grūtības atdot paņemto aizdevumu. Tomēr kauns nerisina situāciju, jo arī iemesli grūtībām atdot parādus var būt visdažādākie. Visbiežāk tie ir neplānoti vai negaidīti lieli izdevumi – veselības problēmas, automašīnas remonts, ģimenes pieaugums, lielās sadzīves tehnikas iegāde u.c. Mēs izsniedzam hipotekāros kredītus ar termiņu līdz pat 20 gadiem, tāpēc spējam saprast, ka tas ir pietiekami ilgs laiks, lai klienta finanšu situācija varētu mainīties. Dzīvē nekas nav 100% pastāvīgs – ikviens var zaudēt darbu, sabojāt veselību un saskarties ar daudz ko citu, kas neļauj pildīt uzņemtās saistības. Pats galvenais, ko atcerēties, ja esi nokļuvis šādā situācijā, - neslēpies, bet uzmeklē savu aizdevēju un risinājumu situācijai meklējiet kopīgi. Ir arī gadījumi, kad cilvēks saprot, ka vēlas pārdot savu ieķīlāto nekustamo īpašumu, tādējādi no kredītsaistībām atbrīvojoties.

Kādas ir iespējas risināt problēmas ar kredītu atdošanu?

Risinājumi ir dažādi. Viens no tiem ir kredītbrīvdienas. Tas aizņēmējam ļauj nostabilizēt savu finanšu situāciju, lai pēc laika atkal varētu atgriezties pie ikmēneša kredītmaksājumu veikšanas. Šajās “brīvdienās” cilvēki atrod jaunu darbu, salabo saplīsušas ierīces, parūpējas par savu veselību, izremontē dzīvokli, nopērk kādu lielāku pirkumu vai pat aizbrauc sen izsapņotā ceļojumā.

Piemēram, šogad, gadu mijā, vēlējāmies iepriecināt savus klientus un piedāvājām viņiem kredītbrīvdienas. Daudzi bija priecīgi, ka kādu laiku ikmēneša kredītmaksājums iet secen. Cilvēki nebija gaidījuši šādu piedāvājumu, un saņēmām daudz pateicības vārdu.

Vai kredītbrīvdienām ir termiņš?

Pie mums, West Kredit, kredītbrīvdienas var saņemt uz laiku līdz pat pusgadam.

Vai, izmantojot kredītbrīvdienas, manam aizdevumam aug procenti?

Nē, mums nav nekādu slēpto piemaksu vai sarežģītu procentu likmju. Mums ir standarta maksa, un tie ir 85 eiro.  

Vai kredītbrīvdienas var saņemt visi?

Ikviens gadījums ir individuāls, tāpēc mēs norunājam konkrētu tikšanos ar katru no klientiem, un tās laikā atbildam uz visiem jautājumiem, palīdzam ar ieteikumiem, būtībā ņemam vērā  katra individuālo situāciju.

Aizņemies atbildīgi, izvērtējot savas iespējas atmaksāt kredītu!

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu