Politologs: Latvijai un Lietuvai varētu rasties jautājumi par Kaljulaidas un Putina tikšanās mērķiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida Foto: Paula Čurkste/LETA

Igaunijas prezidentes Kersti Kaljulaidas iecere šomēnes Maskavā tikties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu abu pārējo Baltijas valstu vadītājiem varētu raisīt jautājumus, ko Igaunija grib panākt, Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas ziņu portālam "Lrt.lt" sacījis Viļņas Universitātes Starptautisko attiecību un politoloģijas institūta profesors Toms Janeļūns.

Kaljulaidas plāni saņēmuši pretrunīgu vērtējumu gan pašā Igaunijā, gan ārpus tās robežām, tomēr portāla uzrunātie analītiķi atzinuši, ka šīs vizītes patieso nozīmi varēs novērtēt tikai pēc tam.

Kā izteicies Janeļūns, Latviju un Lietuvu varētu interesēt, vai šis kaimiņvalsts solis "kaut kādā veidā ietekmēs arī visu Igaunijas ārpolitiku, vai mēs te kaut ko nepalaižam garām neievērotu un kā tas viss izskatās kopīgajā Baltijas valstu kontekstā".

Tomēr viņš norādījis, ka "tikai pēc vizītes būs redzams, vai tā bija vienkārši simboliska, neko nenozīmējoša tikšanās, vai tomēr būs kādas reālas pārmaiņas ārpolitikā".

Sabiedriskās politikas un vadības institūta eksperts Luks Puķelis uzskata, ka pati vizīte nekādā ziņā neliecina par Baltijas valstu vienotības vājināšanos.

"Tā ir tikai vizīte, kas pati par sevi neko nenozīmē. Ja parādītos kaut kādi signāli, ka Igaunija, iespējams, apsver iespējas mainīt savu attieksmi pret Krievijai noteiktajām sankcijām vai citiem svarīgiem jautājumiem, tad varētu kaut ko runāt, bet šobrīd nē," viņš piebildis.

Marta nogalē Igaunijas prezidentes kanceleja paziņoja, ka Kaljulaida gatavojas 18.aprīlī apmeklēt Maskavu darba vizītē, lai atklātu renovēto Igaunijas vēstniecības ēku, bet otrdien tika pavēstīts, ka šā brauciena laikā viņa vēlas arī tikties ar Putinu un ka Igaunijas vēstniecība Maskavā nosūtījusi Krievijas Ārlietu ministrijai oficiālu notu, kurā uzdots jautājums par šādas tikšanās iespējamību. Kremlis trešdien apliecināja, ka Putina tikšanās ar Kaljulaidu tiek gatavota.

Kā uzskata Janeļūns, formālais vizītes iemesls ir tikai aizsegs. "Tikšanās ar Putinu tiek saskaņotas ļoti savlaicīgi, un, tikai saņemot piekrišanu, acīmredzot paziņots šis papildu iemesls. (..) Domājams, ļoti mērķtiecīgi tika mēģināts panākt tikšanos ar Krievijas prezidentu, jo vēstniecības atklāšana vai jebkāda cita vizīte noteikti nav obligāta valsts prezidentam," norādījis politologs.

Pēc Janeļūna teiktā, informācija par tikšanos ir paskopa, bet interesants ir jau pats tikšanās fakts, jo "pēc Krimas aneksijas Baltijas valstis bijušas vienas no asākajām Krievijas kritiķēm tiklab Eiropas Savienībā, kā NATO formātā un attiecīgi Krievijas attieksme bijusi tāda, ka ar Baltijas valstīm nav pat jēgas kontaktēties, jo tās akli pildot ASV rīkojumus, traucējot Krievijas un ES sadarbībai un tamlīdzīgi, tādēļ jau tas vien, ka Krievija noskaņota rīkot šādu tikšanos, liecina, ka kaut kas, iespējams, mainās".

Kā atzīst eksperti, pirms vizītes ir grūti spriest, vai tā var nest kaut kādu labumu Igaunijai.

"Tas, vai tai būs pozitīvi rezultāti, lielā mērā būs atkarīgs arī no pašas Krievijas nostājas un piedāvājumiem, tādēļ iepriekš kaut ko pateikt grūti," izteicies Puķelis, kurš uzskata, ka šis ir vienīgais ceļš uzlabot attiecības. "Protams, šajos centienos jāturas pie saviem principiem un vērtībām, bet tas ir vienīgais ceļš, un domāju, ka Igaunijas prezidente izmanto šādu iespēju."

Janeļūns atteicies spriest, kādus jautājumus Kaljulaida un Putins varētu apspriest. Viņaprāt, runa varētu būt par konkrētiem tematiem, kas rūp Igaunijai, jo maz ticams, ka Igaunijas prezidente varētu panākt kaut kādu lūzumu Krievijas attieksmē pret NATO, ES vai Maskavas darbībām pret Ukrainu.

Tādēļ, viņaprāt, Kaljulaidas tikšanās ar Kremļa saimnieku varētu būt skaidrojama vienkārši ar viņas vēlmi "celt savu personisko reputāciju un parādīt, ka viņai var būt tik augsta līmeņa tikšanās - un viss, bez jebkādiem konkrētiem rezultātiem".

Kā ziņots, prezidentes ieceri kritiski vērtējuši vairāki Igaunijas politiķi. Kā laikrakstam "Ohtuleht" izteikusies bijusī ārlietu ministre Marina Kaljuranda, kas 2017.gadā kandidēja uz prezidenta amatu, bet martā ievēlēta jaunā sasaukuma parlamentā, "renovētas vēstniecības ēkas atklāšana nav pietiekams iemesls, lai apmeklētu valsti bez ielūguma un "nav [prezidenta] cienīgi apmeklēt valsti, ar kuru mums nav labu kaimiņattiecību un regulāras sadarbības ārpolitikā". Arī Rīgikogu iepriekšējā sasaukuma Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Marko Mihkelsons laikrakstam paudis neizpratni par Kaljulaidas lēmumu un norādījis, ka prezidentei pašai būtu tas jāizskaidro sabiedrībai.

Lietuvas analītiķu vērtējumā šāda reakcija daļēji atspoguļo arī plašākas Igaunijas sabiedrības attieksmi pret prezidentes lēmumu, lai gan tā lielā mērā atkarīga no etniskās izcelsmes.

"Igaunijā prāva daļa sabiedrības principā noskaņota pret Krieviju nelabvēlīgi, tomēr šī nelabvēlība varbūt nav tik asa kā Lietuvā - igauņi tomēr uz Krieviju skatās nedaudz pragmatiskāk. (..) Igaunijā ir diezgan liels krievvalodīgo īpatsvars, kuri zināmā mērā ir ieinteresēti, lai attiecības starp Krieviju un Igauniju uzlabotos un, manuprāt, no viņu puses šāda vizīte ir diezgan gaidīta," izteicies Puķelis.

Līdzīgi spriedis arī Janeļūns. Pēc viņa teiktā, tiklab Igaunijas prezidente, kā Igaunijas sabiedrība uz Krieviju raugās ar pilnīgi skaidru skatu, tomēr vienlaikus tas "atkarīgs no etniskās izcelsmes".

"Krievvalodīgie attiecības vērtē no savas puses, igauņi - pilnīgi pretēji.

Sabiedrības šķelšanās šai jautājumā joprojām ir ļoti izteikta, bet pašai Igaunijas prezidentei, gluži tāpat kā [Lietuvas prezidentei] Daļai Grībauskaitei vai Latvijas vadītājiem, līdz šim bijusi tāda pati nostāja un apsūdzības Krievijai attiecībā uz Krimas aneksiju vai starptautisko tiesību pārkāpumiem, jaukšanos citu valstu iekšējās lietās un līdzīgiem jautājumiem, un pagaidām tiešām nav bijis nekādu pazīmju, ka Igaunijas prezidente sliektos mainīt savu nostāju," izteicies politologs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu